Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodové sliby? Vláda splnila jen část, novou reformu nepřipravila a systém je v deficitu

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Sobotkova vláda splnila jen část slibů, které se týkaly penzí. Prosadila sice zrušení druhého pilíře, strop důchodového věku na 65 letech či vyšší valorizaci penzí, důchodový systém ale dál zůstává v deficitu a reforma v nedohlednu.

Sobotkova vláda ve svém programu uvedla, že vytvoří důchodovou komisi zástupců parlamentních stran a expertů, která přijde s "komplexním a vzájemně provázaným souhrnem návrhů" pro zajištění stability a přiměřenosti penzí. Koaliční dohoda pak počítala s úpravou "zdanění práce", posílením zásluhovosti, stropem na důchodový věk na 65 letech, oceněním výchovy dětí, sloučením druhého a třetího pilíře a zlepšením podpory spoření na stáří.

Na konci letošního června průměrný starobní důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11.807 korun, na konci roku 2013 před nástupem Sobotkovy vlády 10.970 korun. Důchodový systém je v deficitu léta. Na konci roku 2013 schodek dosahoval 49,68 miliardy korun. Každý rok klesal na loňských 16,31 miliardy. Za snížením je vysoká zaměstnanost a růst mezd, takže víc lidí platí vyšší odvody. I přes rekordní výběr pojistného zůstávají výdaje na penze ale stále vyšší než příjmy.

Podle pravicové opozice koalice nepřišla s žádnou náhradou a systémovými opatřeními. Důchodová komise sice představila řadu návrhů, zamýšlený ucelený soubor kroků ke stabilizaci důchodové soustavy ale nepřipravila.

Podle expertky ODS Lenky Kohoutové důchody systémové změny potřebují, jinak za pár let nebude rostoucímu počtu seniorů co vyplácet. Komise prý jen přerozdělovala. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová uvedla, že jen průběžný systém důstojné penze nezajistí a beze změn je neudržitelný.

Podle odborníků z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR čeští senioři a seniorky mají příjem téměř výlučně ze státního důchodu z prvního pilíře. Sice chrání před pádem do chudoby, ale ne před citelným propadem životní úrovně.

Navíc výrazně přerozděluje. Člověk s dvojnásobkem průměrné mzdy má v penzi dvě pětiny svého čistého výdělku a pracovník s polovinou průměrné mzdy 85 procent svého předchozího platu. Penze za růstem mezd zaostávají a systém ani dostatečně nezohledňuje práci v penzi, uvedli experti.

Loni k nízké valorizaci dostali senioři a seniorky příspěvek 1200 korun. Vláda prosadila pak to, aby mohla zvyšovat důchody víc, než jí ukládá zákon. Může je zvednout bez ohledu na ekonomické ukazatele až o 2,7 procenta. Od příštího roku se také změní model přidávání - penze se budou zvedat o polovinu růstu reálných mezd místo nynější třetiny a o růst nákladů seniorů místo nákladů všech domácností.

Témata:  důchody vláda důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy