Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelení objedou Česko s karavany a filmem o Babišovi, horká fáze kampaně začíná

Matěj Stropnický /SZ/
Matěj Stropnický /SZ/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Od úterý až do sněmovních voleb budou Zelení navštěvovat česká města ve dvou zelených karavanech. V kampani se chtějí vymezovat především proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Strana zelených ve svém programu slibuje vyšší platy pro učitele a podporu drobným zemědělcům.

Karavany mají podle Zelených symbolizovat tři pilíře programu strany - čistou přírodu, moderní stát a jistoty a bezpečí. U karavanů a ve společenských sálech se bude promítat dokument Selský rozum od dokumentaristů Víta Janečka a Zuzany Piussi, který mapuje vztah podnikání a politického působení Babiše. 

"Jdeme proti Babišovi - ale konkrétně. Chceme, aby lidé viděli, jakým způsobem podniká, a co je tudíž jeho bytostným zájmem v politice. Babiš nechce zvyšovat platy, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kontroly znečišťování ovzduší, protože by to ohrozilo jeho podnikání," uvedl v tiskové zprávě předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zelení chtějí posílit roli vlastníků půdy a zařídit, aby dotace směřovaly k malým farmářům a zemědělcům. "Agrofert, potažmo Babiš, je největším příjemcem dotací v ČR. Velké agrokoncerny nevěnují polím potřebnou péči. Naopak spotřebují tuny chemikálií s cílem vytěžit z půdy okamžitý zisk. Takové hospodaření ničí úrodnou půdu, připravuje venkov o pracovní místa a ohrožuje krajinu," tvrdí Zelení.

V programu dále slibují zvýšení nástupního platu učitelům, podporu inovativního podnikání nebo budování vysokorychlostních a příměstských železnic. Evropskou unii si představují jako federaci s co největším množstvím sdílených pravomocí.

Témata:  Strana zelených Matěj Stropnický Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy