Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stíhačka do Hradce na leteckou přehlídku nedorazila. Pilot nezvládl přistání a skončil v trávě

Eurofighter Typhoon, ilustrační fotografie
Eurofighter Typhoon, ilustrační fotografie
Foto: eurofighter.com **www.eurofighter.com**

Pardubice - Pilot britského letounu Eurofighter Typhoon, který měl původně přistát v Hradci Králové jako účastník letecké přehlídky CIAF,.v pátek na pardubickém letišti neubrzdil stroj a vyjel z mokré přistávací dráhy do trávy. Podle prvotních informací nepochybil. Škody nebudou patrně žádné.

"Občas se něco nepovede, je to jenom technika. Myslím, že pilot reagoval, jak měl, že tam nebyla žádná pochybení," uvedl velitel vzdušných sil Armády ČR Jaromír Šebesta.

V Česku v pátek celý den pršelo, v Hradci Králové nebyly vhodné podmínky pro přistání, proto pilot letěl do Pardubic. Nejspíš kvůli mokré dráze stroj neubrzdil a skončil v trávě. Brzdy pro zastavení stroje ani brzdící padák k včasnému zastavení letounu nestačily.

"I v Pardubicích byla mokrá dráha a složité podmínky pro přistání. Pilot vyjel několik metrů za dráhu. Nedá se říct, že by padák pilot vystřelil pozdě," uvedl Šebesta.

"Letadlo od nehody stojí na travnaté části a letiště je zavřené. V současné době se čeká na vyproštění. Jakmile letadlo vyprostí, bude do hodiny otevřené. Pravděpodobně škody na letišti ani na letadle nevznikly," uvedla mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová.

Témata:  Eurofighter Typhoon CIAF letecké nehody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy