Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkovo mimořádné jednání: Příprava čerpání peněz z EU nejde dost rychle

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolává mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě. Předseda kabinetu není spokojen s tempem a postupem prací jednotlivých resortů při přípravě na čerpání evropských peněz, vysvětlil. V programovém období 2014 - 2020 má ČR k dispozici přibližně 650 miliard korun. Termín jednání rady ČTK zjišťuje.

"Nechci, abychom v čerpání evropských prostředků opakovali chyby minulých vlád, kdy docházelo ke značnému zpožďování čerpání a také ohrožení evropských peněz," uvedl Sobotka. Na ministerské úrovni má proto rada řešit, jakými konkrétními kroky u každého z resortů urychlit přípravu. Čerpání peněz z EU by mělo být prioritou každého odpovědného člena vlády, dodal.

Důležité úkoly musí podle Sobotky splnit zejména ministerstvo financí. "Jedná se především o předložení novely rozpočtových pravidel, která bude definovat podmínky pro žadatele, kteří budou neúspěšní s žádostmi o dotace," řekl Sobotka.

Dalším úkolem šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) má být rychlé dokončení auditu designace u jednotlivých operačních programů, aby mohl Brusel začít proplácet v novém období první peníze, dodal premiér. Ministerstvo má také definovat jasná pravidla pro finanční nástroje v rámci čerpání peněz z EU.

Od svého vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Česká republika čerpala a čerpá evropské peníze ve třech programových obdobích. V prvním zkráceném do roku 2006 získala zhruba 80 miliard korun. Ve třetím období pro roky 2014 - 2020 je k dispozici zhruba 650 miliard korun.

Témata:  Bohuslav Sobotka dotace Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy