Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodové plány hnutí ANO se nezdají ministryni Marksové

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO dnes v rámci svého volebního programu ohlásil nárůst základní výměry důchodů z devíti na deset procent průměrné mzdy. Dle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by to znamenalo nárůst výdajů o deset miliard korun.

Základní výměra je jednou ze dvou složek starobního důchodu. "Je to dobrý krok, ale je velmi nákladný. My jsme předběžně spočítali jenom tento krok na deset miliard," uvedla Marksová v České televizi. Průměrná výše důchodu podle ní nyní dosahuje 36 až 37 procent průměrné mzdy.

Hnutí ANO ve volebním programu uvedlo, že zvýšení základní výměry na deset procent průměrné mzdy by v roce 2018 by podle stávajících odhadů výše průměrné mzdy znamenalo pro každého důchodce cca 295 korun měsíčně navíc k zákonné valorizaci.

Výdaje na důchody by měly dosáhnout v příštím roce podle návrhu státního rozpočtu 438 miliard korun, letos je to 416 miliard. Pro rok 2018 je tak navrženo zvýšení průměrného starobního důchodu o 501 korun.

Z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplývá, že letos k 30. červnu činila průměrná výše starobního důchodu 11 807 Kč a úřad vyplatil celkem přes 3,6 mil. všech druhů důchodů, z toho přes 95 tisíc důchodů náleželo klientům žijícím v zahraničí.

ČSSZ na konci června evidovala cca 2,4 miliony starobních důchodců žijících v ČR, z toho jedné čtvrtině z nich byl v minulosti přiznán na základě jejich žádosti předčasný starobní důchod. Průměrná výše starobního důchodu vypláceného mužům byla o cca 2 300 Kč vyšší – muži pobírali starobní důchod v průměrné výši 13 033 Kč, ženy pak ve výši 10 728 Kč. 

Témata:  důchody Hnutí ANO Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy