Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodářské plány hnutí ANO spoléhají na ekonomický růst, kritizují odborníci Babišův program

Peníze
Peníze
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Hnutí ANO dnes představilo volební program, který obsahuje i body týkající se ekonomiky. Například zaměstnancům chce zrušit nynější tzv. superhrubou mzdu a nahradit ji dvěma sazbami daně z příjmů 19 a 23,35 procenta z hrubé mzdy. Analytici k tomu mají výhrady.

Daňový dopad návrhů ve volebním programu představuje podle šéfa ANO Andreje Babiše výpadek 46 miliard korun. "Jsme přesvědčeni o tom, že to ustojíme," ujistil. Hnutí ve svém programu uvádí, že bude usilovat o vyrovnaný rozpočet. "Zároveň říkáme, že pokud budou na stole efektivní investice, tak samozřejmě vyrovnaný rozpočet není mantra," dodal.

"To co bylo zveřejněno, já osobně nepovažuji za ucelený ekonomický program. Jde o soubor jednotlivých opatření, z nichž mnohá v těch jednotlivostech by dávala smysl, ale chybí tomu ta nadstavba," komentoval pro ČTK ekonomickou část programu ANO hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Poukázal na to, že všechna opatření, která se dotýkají výdajů, jsou ve směru jejich zvýšení. Naproti tomu všechna navržená opatření týkající se rozpočtových příjmů znamenají jejich snížení.

Podle Sobíška nemohou daná opatření ve výsledku makroekonomicky fungovat, nebo budou účinná jen v případě dostatečně rychlého růstu ekonomiky. "Ale potom je zase problémem, že půjde o program, který je procyklický," poznamenal.

"Program hnutí ANO obsahuje řadu rozumných prvků, jeho problémem však je to, že dostatečně neupřesnuje, kde na to vše státní kasa vezme," míní hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

"Rozumný je určitě požadavek nepřijímat v tuto chvíli euro, neboť takový krok nemá žádné ekonomické opodstatnění a české ekonomice by uškodil. Správná je také snaha hnutí navýšit výdaje v oblasti bezpečnostní a zpravodajské a kvitovat je třeba i celkem realistický postoj k otázkám migrace," sdělil ČTK.

Témata:  Hnutí ANO ekonomika Andrej Babiš CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy