Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na letošní leteckou show CIAF dorazilo do Hradce o polovinu méně návštěvníků, než loni

Suchoj Su-27
Suchoj Su-27
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Hradec Králové - Letos dorazilo na dvoudenní leteckou přehlídku CIAF zhruba 20.000 lidí, loni byla návštěvnost dvojnásobná. Na vině je nepříznivé počasí a také potíže s programem. Několik slíbených strojů totiž nepřiletělo.

"My to přikládáme špatnému počasí především v pátek, kdy si lidé víkend plánují. Zřejmě se zalekli, že na letišti bude špatné počasí," uvedl mluvčí akce Tomáš Otruba.

Letecká akce letos neukázala avizované dva typy letadel. Fanoušci letectví se těšili na ukrajinský stíhací letoun SU-24, který kvůli technickým potížím nemohl přiletět. V Hradci Králové nakonec byly dva bombardéry SU-27.

Pořadatel také musel hledat náhradu za dva letouny Eurofighter Typhoon. Kvůli pátečnímu dešti nemohly přistát v Hradci Králové. Jeden pilot proto letěl do Pardubic, kde neubrzdil stroj a vyjel z mokré přistávací dráhy do trávy. Druhý letoun se rovnou vrátil na základnu ve Velké Británii.

"Dnes se nám podařilo rozšířit program o polskou skupinu tří letounů AT-3, kteří nahradili britské Eurofightery," řekl Otruba.

"Na 25. ročník chystáme nějaká překvapení, která určitě po Novém roce zveřejníme. Myslím si, že se bude na co dívat," dodal mluvčí.

Témata:  CIAF letectví a letadla SU-27

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy