Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli ceně hliníku zdraží plzeňské pivo, připlatíte si za plechovky i lahve

Pivo
Pivo
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdůvodňuje to růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos firma nechává beze změn.

Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Podle Prazdroje zdražil hliník, což se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Agentura Bloomberg na konci srpna uvedla, že, ceny průmyslových kovů včetně hliníku na londýnské burze rostly již sedmým týdnem za sebou. Je to nejdelší růst od roku 2006, kdy se ceny zvyšovaly devět týdnů za sebou. Investoři kupují hliník kvůli obavám, že opatření Číny, která mají snížit kapacitu a zpřísnit ekologické kontroly, omezí nabídku. Hliník byl nejdražší od února 2013 a zažil letos nejvyšší růst z šesti průmyslových kovů. Od začátku roku cena hliníku vzrostla o 24 procent.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v posledních měsících museli vyrovnat s významnými změnami kvůli řadě nových regulatorních opatření," uvedla Němečková.

Zdražení Prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů. Nyní však o konkrétním zdražování nehovoří, ale ani ho do budoucna nevylučují.

"Vždy přemýšlíme, co uděláme s cenami. Ale pokud je mi známo, teď zdražení oznamovat nebudeme. Nevylučuji, že se to v následujících týdnech nebo měsících nestane, k úpravám dochází průběžně," řekl ČTK ředitel marketingu skupiny Pivovary Lobkowicz Group Jan Novák. Podle mluvčího Budějovického Budvaru Petra Samce má pivovar v majetku státu nezávislou cenovou politiku.

Obdobně reagovaly i Pivovary Staropramen, které u případné změny cen svých produktů chtějí nejdřív informovat obchodní partnery přímou cestou, a nikoli přes média.

Témata:  pivo zdražování ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy