Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroly mluví jasně: Česko není pro migranty tranzitní zemí

Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Celorepubliková policejní akce z předchozích dvou dnů potvrdila, že Česká republika není a ani se pro nelegální migranty nestává tranzitní zemí. Policie totiž při kontrolách nezaznamenala žádné migranty, kteří by v souvislosti se současnou migrační vlnou přes ČR nelegálně projížděli. Naopak zadržela 50 cizinců, kteří porušili pobytový režim či v Česku pobývali načerno. S nimi je zahájeno řízení o vyhoštění. Na webu ministerstva vnitra o tom informoval ministr Milan Chovanec.

"Naprosto jasně se tak potvrdila naše slova, že ČR díky svému důslednému a odpovědnému postupu není pro nelegální migranty a pašeráky využívanou destinací. Dezinformace, které se na toto téma počátkem května objevily v německém tisku, tak definitivně nejsou ničím jiným než nepravdivou poplašnou zprávou." uvedl Chovanec.

Německý list Passauer Neue Presse tehdy napsal, že po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes Českou republiku. Před přílivem migrantů kvůli zpřísnění rakouské politiky varoval v rozhovoru poskytnutém webu Focus Online i odborník na migraci Jochen Olten. Česká policie ale už tehdy popírala, že by české území sloužilo pro migranty jako tranzitní.

Podle Chovance to akce, která byla zaměřená na zjištění a ověření aktuálního stavu nelegální migrace v ČR, potvrdila. "Přesto však stále trvá dlouhodobá zvýšená hlídková činnost na česko-rakouské hranici, kterou jsme z důvodu prevence rozšířili také na hranici česko-slovenskou," napsal ministr. V případě nutnosti jsme připraveni opatření okamžitě posílit, dodal.

Do akce Koridor se zapojilo 1000 policistů ze všech 14 krajských ředitelství a dopravní policie.

Témata:  Milan Chovanec Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy