Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise, která má vyšetřit úniky z policejních spisů, sepisuje závěrečnou zprávu

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní komise k údajným únikům z policejních spisů začala pracovat na závěrečné zprávě. Martin Plíšek (TOP 09) věří, že ji plénum dolní komory stihne projednat.

Deník Právo uvedl, že sněmovní organizační výbor počítá s tím, že dnes začínající schůze Sněmovny skončí už tento pátek, a tak se nejspíš nestihne projednat závěrečná zpráva komise. Plíšek však očekává její zařazení na program jednání příští týden, pravděpodobně v úterý. "Z mého pohledu je vhodné, aby Poslanecká sněmovna druhý jednací týden zprávu projednala," řekl Plíšek.

Až bude zpráva hotová, chce se obrátit na předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), projednat to podle něj bude muset také organizační výbor a poslanecké kluby. Nový bod pro nadcházející schůzi poslanců chce zařadit v pátek.

Plíšek předpokládá, že se tento týden poslanci sejdou ještě několikrát, aby byla závěrečná zpráva v pátek hotová. "Měla by zhodnotit výslechy, skutková zjištění, silná a slabá místa z hlediska úniků informací z vyšetřovacích spisů do médií a na veřejnost. Potom by komise měla navrhnout také určitá opatření, jak na straně exekutivy, tak na straně změn určitých zákonů," popsal.

Komise vznikla hlavně kvůli uniklým nahrávkám rozhovorů bývalého novináře Mladé fronty Dnes Marka Přibila s exministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš EuroZprávy.cz odposlechy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy