Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vykliďte kliniku, nařídil soud aktivistům v Praze

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Městský soud v Praze dnes potvrdil lednový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 3, podle nějž musí aktivisté z Autonomního centra Klinika na pražském Žižkově vyklidit objekt a uvolnit budovu i pozemky novému majiteli, tedy Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC).

Podle soudu je rozhodující smlouva o výpůjčce, kterou aktivisté se státem uzavřeli. "Doba určitá sjednaná na jeden rok uplynula, tím skončil smluvní stav a žalovaná užívá nemovitost bez právního důvodu," uvedla soudkyně zpravodajka Renata Hertlová. Smlouva o výpůjčce vypršela loni v březnu. "Bylo jen a jen na vůli žalobce, zda se smluvní vztah se žalovanou prodlouží," dodala Hertlová.

Správa železniční a dopravní cesty, která získala objekt od státu loni v říjnu, se žalobou domáhala vyklizení centra. Do objektu chce po opravách přestěhovat část svých zaměstnanců. Aktivisté se bránili tím, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

Rozhodnutí soudu je pravomocné, zástupkyně Kliniky Tereza Virtová ale řekla, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. Dovolání však samo o sobě nemá odkladný účinek.

"My si myslíme, že stát nakládá nehospodárně se svým majetkem, myslíme, že to dělá i v případě Kliniky," řekla Virtová po skončení jednání. Objekt podle ní pět let chátral a byl nepoužívaný. Ohledně dalšího postupu zatím jasno nemá, centrum by však podle ní mohlo na Žižkově v činnosti pokračovat. "Nevidíme důvod, proč by nás tam (SŽDC) nemohla nechat po dobu rekonstrukce, případně proč by nemohla z té rekonstrukce ustoupit," řekla aktivistka.

Témata:  klinika Praha soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy