Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzácná shoda: KSČM i TOP 09 budou hlasovat pro vydání poslance Babiše a Faltýnka

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Většina stran zastoupených ve Sněmovně bude na středečním jednání hlasovat pro vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Vyšetřování se týká získání padesátimilionové dotace pro vznik farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oba vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami.

"Je vůbec nepředstavitelné, že o tom vůbec musíme hlasovat. V jakékoli jiné západoevropské demokracii by tito dva pánové dávno složili své mandáty a opustili politiku," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

"Žádost policie směřuje na skutky či činy poslanců, které nesouvisejí s výkonem jejich poslaneckého mandátu. V době spáchání těchto skutků totiž oba nebyli poslanci Parlamentu České republiky. A dále je tady argument, že jejich případným vydáním k trestnímu stíhání není nikterak ohroženo fungování Parlamentu nebo Poslanecké sněmovny," řekl novinářům Martin Plíšek (TOP 09).

"My jsme se této záležitosti věnovali, budeme jako klub postupovat v souladu s návrhem mandátového a imunitního výboru," řekl o postoji KDU-ČSL k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Výbor minulý týden vydání obou politiků ke stíhání doporučil.

"Hlavně, aby byl dán průchod spravedlnosti, byl dán průchod konání orgánů činných v trestním řízení a aby oba pánové měli možnost se očistit," řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunistický klub bude hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka, stejně jako to dělal v jiných podobných případech.

Klub ODS nedal pro poslance závazné doporučení, jak mají hlasovat, podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury ale všichni poslanci dali najevo, že budou pro vydání. Babiš se prý chová podle zásady z knihy Farma zvířat, že "všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější".

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy