Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové posudky v kauze Kramný: Muž nevraždil elektřinou

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava - Nové znalecké posudky, které nechal vypracovat spolek Šalamoun, tvrdí, že Petr Kramný nezavraždil svojí manželku a dceru elektrickým proudem. Poslanci nyní chtějí apelovat na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby podal stížnost ve prospěch Kramného kvůli porušení zákona.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Kauza se nyní nachází u Ústavního soudu, kam Kramný podal ústavní stížnost.

Kramný vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky přitom hrály zásadní roli.

Podle zástupců spolku Šalamoun nové posudky vyvrátily podezření, že Kramný zabíjel elektrickým proudem. Uvádějí například, že na srdci obou obětí nejsou přítomné stopy po zásahu elektrického proudu. Další znalec konstatoval, že se nenašlo místo, kudy by proud do těla oběti vstoupil, a tak není na základě fyzikálních zákonů možné, aby zemřely po zásahu proudem.

Zástupci spolku informace zveřejnili na tiskové konferenci ve Sněmovně, kde s nimi promluvili poslankyně Helena Válková (ANO), Jana Černochová (ODS) a poslanec Daniel Korte (TOP 09). "Neříkáme, že to nespáchal pan Kramný," uvedla Válková. Dodala ale, že by se případ měl znovu prošetřit.

Podle Válkové se nabízí kromě stížnosti pro porušení zákona nabízí také možnost, že by Kramný požádal o obnovu řízení. Při tomto řízení by se musely nové posudky vzít v potaz.

Témata:  Petr Kramný Helena Válková Jana Černochová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy