reklama

Předběžné opatření také Babišovi nařizuje, aby až do rozhodnutí o žalobě jako celku neoznačoval Bison&Rose za lobbistickou agenturu, manipulátory či provokatéry.

Agentura se brání žalobou kvůli tomu, že Babiš poškozuje její pověst, uvedla ve svém dnešním prohlášení zaslaném ČTK. "Předběžné opatření vydané Krajským soudem v Praze je krokem, jehož smyslem je zabránit Andreji Babišovi, aby újmu, kterou agentuře systematicky způsobuje, nadále zvětšoval do doby, než o ní pravomocně rozhodne příslušný soud," uvedla agentura.

Babiš rozhodnutí soudu považuje za nezákonné. "Z toho důvodu proti němu budeme podávat odvolání. Rozhodnutí zasahuje do mého práva na svobodu projevu, není ani řádně odůvodněno," napsal Babiš ČTK v textové zprávě. Vadí mu i to, že se před vydáním předběžného opatření neměl možnost k návrhu na jeho vydání vyjádřit.

Babiš podle agentury opakovaně na veřejnosti pronáší stupňující se lživé a manipulativní výroky. "Mezi tyto výroky patří zejména tvrzení, že agentura Bison&Rose pracuje pro ČSSD či pro její vrcholné představitele," uvedla agentura. Spolupráci s ČSSD či jakoukoliv politickou stranou i aktivním politikem vylučuje.

Agentura se také brání tvrzení, že by měla vydělávat vysoké částky díky zakázkám od klientů ze státní správy či od státem ovládaných firem. "Skutečnost je právě opačná: od doby, kdy se jeden ze společníků Bison&Rose stal poradcem ministra vnitra, nezískala agentura s výjimkou České televize žádnou zakázku od veřejného zadavatele, především proto, že se o ně z vlastního rozhodnutí neuchází," uvedla agentura v prohlášení.

Bison&Rose spoluvlastní Miloš Růžička, který radí ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD).