reklama

Policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání ke stíhání byl prvním bodem středečního jednání. Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil už dřív plénu žádosti policie vyhovět. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes požádal poslance, aby ho v případu Čapí hnízdo vydali k trestnímu stíhání, ač kauzu označil za účelovou a za snahu ovlivnit nadcházející volby. Babiš také nařkl policii z toho, že zamlčuje důkazy, které jí byly předloženy. Sněmovna bude hlasovat i o tom, zda bude moci policie obvinit prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka.

"Kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval," řekl Babiš. Policii kritizoval například za to, že mluví o fiktivních smlouvách, přitom podle Babiše dostala jejich originály i další dokumenty. Zdůraznil také, že v případu nebyla žádná korupce, padesátimilionovou evropskou dotaci podle předsedy ANO "nikdo neulil někde v Panamě". "Nikdo nic nevytuneloval, nikdo z toho neměl žádný zisk, žádný profit," prohlásil Babiš.

Policie chce Babiše stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. "Kdybych chtěl udělat dotační podvod, nebylo nic jednoduššího než zřídit offshoreovou firmu někde na Kypru. Tam by ji nikdo nedohledal," podotkl Babiš. Za lež označil například tvrzení, že Čapí hnízdo je jeho soukromá chalupa.

"Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Vidím volby," pokračoval Babiš. Podle něho jde o to, jestli bude po volbách ve vládě a jestli se po volbách udrží při životě "neskutečná korupční hydra", kterou tvoří kasta některých politiků. Babiš soudí, že případ ho má zlikvidovat v politice.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl dnes ve Sněmovně, že nebude poslancům doporučovat, jak mají hlasovat o jeho vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Uvedl, že sám bude hlasovat pro své vydání.

"Vydání se nebojíme. My jsme nic špatného neudělali a pravda nakonec stejně vyjde najevo," prohlásil Faltýnek. Policejní žádost stejně jako předseda hnutí Andrej Babiš, kterého chce policie rovněž stíhat, však Faltýnek zpochybňoval. Babiš před ním v projevu požádal Sněmovnu o "zbavení imunity" se zdůvodněním, aby pravda vyšla najevo.

Po prostudování žádosti a po konzultaci s kolegy celé hnutí ANO dospělo k závěru, že čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů, tvrdí Faltýnek. "Celá žádost o naše vydání je plná věcných chyb, nepřesností, nepodložených fabulací a - omlouvám se za ten výraz - úplných nesmyslů," tvrdí Faltýnek.

Policie podle něho před Poslaneckou sněmovnou záměrně zatajuje důkazy. "Důkazy, které tu pohádku o Čapím hnízdě bourají," řekl Faltýnek.

Poukázal také na to, že policejní žádost byla doručena do dolní komory několik týdnů před sněmovními volbami, načasování podle něho není náhodné. Má podle Faltýnka poškodit obraz hnutí ANO, které průzkumy staví do role jasného favorita voleb.

Oba poslanci tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Stejně jako další poslanci za ANO říkají, že jde o politickou kauzu a o pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Klub ANO se nezúčastnil hlasování o vydání 

Dnešní sněmovní debata o policejní žádosti o vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání se v podvečer zvrhla ve slovní přestřelku mezi Babišem a ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Častovali se nevybíravými výrazy kvůli situaci těžební firmy OKD, kvůli bytům jejich zaměstnanců i kvůli případu prodeje bytů firmy ČEZ v pražské Písnici. Navzájem se obviňovali z odpovědnosti.

Na počátku poslanec ANO a dlouholetý zaměstnanec OKD Josef Hájek řekl, že Sněmovna řeší údajný podvod za 50 milionů korun, zatímco v případě sporu o privatizaci OKD jde o šest miliard korun. "Tady žvaníte o OKD, které jste nechali brutálně rozkrást," vmetl pak Babiš sociálním demokratům. Vyzval je, ať přestanou lhát. "OKD je váš supertunel," tvrdil.

Volební lídr ČSSD Zaorálek odmítl výtky ANO, že se dost neangažoval v kauze bytů OKD. "Vy mi nemáte co vyčítat," uvedl. Prohlásil, že naopak ANO hodilo přes palubu lidi v podobné kauze bytů v Písnici a neudělalo nic. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) to označil za demagogii.

Babiš také obvinil Zaorálka ze lživého tvrzení, že se neangažoval v kauze písnických bytů. "Vy tak lžete, sprostě lžete," prohlásil. "Když jste mě vykopli z vlády, tak ČEZ ovládl českou vládu. Ministr financí byl za blbečka za valné hromadě ČEZ," uvedl mimo jiné.

Poslanecký klub hnutí ANO se následně nezúčastnil hlasování o vydání předsedy hnutí Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Přítomni hlasování byli pouze tito dva poslanci, kteří sami na plénu Sněmovny podpořili vlastní vydání. Novinářům to řekl místopředseda Sněmovny Radek Vondráček s tím, že klub ANO má pochybnosti o policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem.

"Hnutí ANO vždy bylo pro vydání, vždy jsme pro něj hlasovali. Ale v tomhle případě nechceme být součástí tohoto dění, nechceme tomu přidávat na věrohodnosti," řekl Vondráček. Po celodenní debatě o vydání obou poslanců podle něj přetrvávají u klubu ANO pochybnosti o policejní žádosti.

Policie může zahájit stíhání

Policie tak nakonec bude moci stíhat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna dnes oba poslance vydala k trestnímu stíhání zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě.

Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Hnutí ANO chce kauzu Čapí hnízdo využít ve volební kampani, aby se stavělo do role oběti a zakrylo neúspěchy svých ministrů. Na tiskové konferenci před dnešním jednáním Sněmovny to uvedli představitelé ODS.

"Vidíme, že oba poslanci se drží mandátu a imunity zuby nehty. Myslím, že oni takto rozhodli o tom, že kauza Čapí hnízdo bude součástí volební kampaně, a já myslím, že vědomě a plánovaně. Že se stylizují do role oběti a nemluví o ničem jiném. Nemusí tak obhajovat chabé výsledky svých ministrů a mohou skrývat programovou prázdnotu," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.