Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce jednat s italským premiérem i o uprchlické krizi

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ve čtvrtek v Praze setká se svým italským protějškem Paolem Gentilonim. Budou jednat o migrační krizi, posílení obranné spolupráce nebo sbližování úrovně mezd v různých částech Evropské unie.

V migrační krizi je Itálie společně s Řeckem nejvíce zatíženou evropskou zemí. EU proto před dvěma lety prosadila kvóty na počet uprchlíků, kteří by se mezi jednotlivé členské země měli rozdělit, aby se situace v Itálii a Řecku zlepšila. Česko kvóty odmítá, ale také další evropské státy převzaly jen malou část z uprchlíků, které by měly podle schváleného systému přijmout.

Česká vláda ale odmítá kritiku, že je Praha s ostatními státy EU v otázce migrace nesolidární. Sobotka opakovaně zdůraznil, že Česko pomáhá zlepšovat podmínky uprchlíků v zemích, odkud přicházejí, a zasazuje se i o ochranu vnější hranice unie.

Sobotka a Gentiloni budou jednat i o posílení společné obrany EU, kterou Česko dlouhodobě podporuje a zároveň zdůrazňuje, že se nesmí stát konkurencí Severoatlantické aliance. Zabývat se budou i možným budoucím rozšířením unie o státy západního Balkánu nebo mzdovou konvergencí v EU.

Témata:  Bohuslav Sobotka uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy