Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Nečesaný opět u soudu: Kdo zabil kadeřnici?

Soud
Soud
Foto: Pixmac

Hradec Králové - U Krajského soudu v Hradci Králové dnes začalo nové hlavní líčení v případu Lukáše Nečesaného, který byl za pokus o vraždu kadeřnice pravomocně odsouzen k 13 letům vězení.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Nečesaný pouze přiznal, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, loni v prosinci Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek zrušil. Podle NS hradecký soud selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. NS také rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce.

Po přečtení obžaloby dnes předseda senátu Miroslav Mjartan začal číst podstatný obsah protokolu o předchozím hlavním líčením, s čímž souhlasili státní zástupkyně Lenka Faltusová i Lukáš Nečesaný.

Jeden z Nečesaného obhájců Oldřich Chudoba během přestávky novinářům řekl, že se čtením protokolu o průběhu hlavního líčení souhlasí, protože dokazování ve věci trvá už mnoho let a důkazy jsou obsahem spisu. "Myslím si, že pokud bychom to chtěli dělat jinak, tak by to byla víceméně obstrukce vůči soudu a to si myslím, že obhajoba nemá zapotřebí," řekl Chudoba. Nechtěl se vyjadřovat k tomu, jak by se soud mohl rozhodnout.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.