Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Nečesaný opět u soudu: Kdo zabil kadeřnici?

Soud
Soud
Foto: Pixmac

Hradec Králové - U Krajského soudu v Hradci Králové dnes začalo nové hlavní líčení v případu Lukáše Nečesaného, který byl za pokus o vraždu kadeřnice pravomocně odsouzen k 13 letům vězení.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Nečesaný pouze přiznal, že v kadeřnictví byl. Prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel.

Původní senát hradeckého soudu s předsedou Jiřím Vackem poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, loni v prosinci Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek zrušil. Podle NS hradecký soud selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. NS také rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce.

Po přečtení obžaloby dnes předseda senátu Miroslav Mjartan začal číst podstatný obsah protokolu o předchozím hlavním líčením, s čímž souhlasili státní zástupkyně Lenka Faltusová i Lukáš Nečesaný.

Jeden z Nečesaného obhájců Oldřich Chudoba během přestávky novinářům řekl, že se čtením protokolu o průběhu hlavního líčení souhlasí, protože dokazování ve věci trvá už mnoho let a důkazy jsou obsahem spisu. "Myslím si, že pokud bychom to chtěli dělat jinak, tak by to byla víceméně obstrukce vůči soudu a to si myslím, že obhajoba nemá zapotřebí," řekl Chudoba. Nechtěl se vyjadřovat k tomu, jak by se soud mohl rozhodnout.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy