reklama

Andrej Babiš: "Takže dobrý den všem, vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já jsem pozorně poslouchal vystoupení předchůdců a když oni říkají, že nejsou vlastně oprávněni vyjadřovat nějaké soudy, tak je nicméně nějak vyjádřili. Dnes je pouhých 45 dnů do voleb a my se tady zase scházíme kvůli Čapímu hnízdu! Kvůli pseudoproblému, který je starý deset let. Vypadá to, že Čapí hnízdo je skutečně snad nejdůležitější událost v historii této Sněmovny, nebo naší země.

A já se jenom ptám. Fakt si myslíte, že se jedná o kriminální kauzu Čapího hnízda? Že se nejedná o další účelový proces, který má ovlivnit nadcházející parlamentní volby? Že celá kauza Čapího hnízda je jenom Kubiceho zpráva dvě? Která se zjevila těsně před volbama, která tehdá poškodila sociální demokracii a vedla k pádu pana Paroubka. Fakt si to myslíte?

Vy všichni přece víte - a jak mi ostatně na výslechu řekl i policejní vyšetřovatel - že kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval. A vy byste o té farmě možná ani nikdy neslyšeli. Takže samozřejmě co tady budu říkat, je určitě házení hrachu na zeď. Ale řada z vás mě určitě na základě pouhých osobních antipatií už dopředu odsoudila a vydala k trestnímu stíhání, aniž by si vyslechla jakékoliv faktické argumenty.

Dovolím si na úvod upozornit, že Poslanecká sněmovna se usnesla, že při svém rozhodování vyčká na vyjádření OLAFu. Kde je vlastně ta škoda, komu vznikla škoda? Nebo ten policejní orgán vlastně už teďka říká OLAFu, že má škodu. Ale OLAF to neříká, ani ROP to neříká! A z veřejně dostupných informací vyplývá, že OLAF v kauze Čapí hnízdo má rozhodnout až ke konci tohoto roku.

Já se tedy ptám: Nenastartoval policista Nevtípil svou žádostí útok proti mně tak, abych neměl čas na předvolební kampaň? Abych byl zahlcený praktickými důsledky trestního vyšetřování mé osoby a mé rodiny? Dobře vím, že někteří ze zde přítomných poslanců budou rádi, až mě zmáčknutím hlasového tlačítka vydají k trestnímu stíhání a říkají si, že se mě zbaví. Ale já to samozřejmě respektuju. Ale předtím, než to uděláte, bych chtěl zopakovat některá fakta.

To, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo zahájené na základě anonymního trestního oznámení - jak jinak - dospěje až k okamžiku mého trestního stíhání, jsem očekával od toho momentu, kdy jsem zjistil, že trestní řízení bylo přiděleno kontroverznímu vyšetřovateli Nevtípilovi, který se podílel na účelové kriminalizaci podnikatele Sitty a dalších osob. Tehdy mělo jít o určitou pomstu za to, že pan Sitta poukázal na trestnou činnost týkající se problému okolo jízdenek pražského dopravního podniku, které dodávala jeho firma Neograph.

Panu Sittovi byla jeho firma ukradena. A to za přispění orgánů činných v trestním řízení, kde dozor vykonávala státní zástupkyně doktorka Máchová a policejním orgánem byl pan Nevtípil. Ano, pan Nevtípil, který vyšetřuje Čapí hnízdo. Paní Máchová je trestně stíhaná v takzvané kauze Beretta. Nejedná se o nějaké moje domněnky, ale o konstatování Vrchního soudu v Praze, který ve věci rozhodoval. Tyto věci připomínám jenom proto, že místní příslušnost orgánů činných v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo není úplně jednoznačně daná.

Tyto orgány mají navenek přece vystupovat tak, aby nevznikly žádné pochybnosti o jejich podjatosti. Pokud místní příslušnost k trestnímu řízení ohledně kauzy Čapí hnízdo nebyla zcela jasná, tak přece orgány činné v trestním řízení měly udělat vše pro to, aby nevznikla pochybnost o nestrannosti. A já se ptám. Skončila tato kauza opravdu zcela náhodou u policisty Nevtípila? Já o tom silně pochybuju.

Mé závěry o účelovosti celé kauzy jsem si potvrdil, když jsem si přečetl žádost o mé vydání k trestnímu stíhání. Mimochodem je zajímavé, že samotná žádost byla tento týden v médiích v plném rozsahu zveřejněna. Její kopii měla média od počátku k dispozici a takzvaně mě zkoušela, zda ji znám. Ale já sám jsem musel čekat dvacet dnů, abych si ji mohl alespoň přečíst. A mandátový a imunitní výbor mně a mému právníkovi odmítl vydat kopii, abych si ji v klidu prostudoval. Dnes už je ta žádost tedy na internetu dostupná a proto se k ní můžu veřejně vyjádřit.

Takže za prvé. Policejní orgán v ní před poslanci zamlčuje důkazy, o kterých vím, že mu byly předloženy. V žádosti se mluví o takzvaně fiktivních smlouvách. Fiktivní smlouva je taková, která fakticky neexistuje. Ale policie k těm takzvaným fiktivním smlouvám obdržela jejich originály, podepsané předávací protokoly k akciím a taky bankovní doklady o zaplacení ceny akcií bankovním převodem. Všechny tyto zásadní důkazy, které policie má, před Poslaneckou sněmovnou zamlčela.

Za druhé. Policie přichází s konstrukcí, že vlastníkem akcií jsem byl ve skutečnosti já. Absurdní. A že farma Čapí hnízdo byla ve skutečnosti moje soukromá chalupa. Tak to je úplná lež a navíc bizarní představa. Jen naprostý hlupák by mohl chtít svou vlastní identitu - jak tvrdí policie - zakrýt identitou například syna se stejným jménem a pouze člověk chabého rozumu si může myslet, že jsem si postavil chalupu s konferenčním sálem pro dvě stě lidí, s restaurací pro sto lidí a ubytovací kapacitou pro osmdesát lidí.

Jak si ostatně už všimla média, žádost je neprofesionálně zpracovaná. Je tam řada překlepů a za skandální, absolutně skandální, považuji předjímání mojí manželky Moniky jako obviněné, což je naznačené zkratkou obv. u jejího jména! Takže já se ptám. Jak pan vyšetřovatel teda vede tu kauzu?

Moje žena za rok a půl nebyla na policii vypovídat. Akcie Čapího hnízda držela pouhých několik týdnů a pak je prodala svému bratrovi. A co je na tom nelegálního? Rodinní příslušníci si nemohou prodávat akcie? A já se ptám, jak je možné, že pan vyšetřovatel už ji má za obviněnou, když ji ani nevyslechl. Absolutně skandální, absurdní, zmanipulované! Takže pan vyšetřovatel má dopředu jasno. On žádost asi skládal, už má připravené obvinění a asi to špatně poskládal.

Já se jenom ptám, co je na tom nelegálního, když v rámci akciové společnosti si akcionáři prodají akcie. Fakt tomu nerozumím. A ptám se, co by asi skryli tím, že akcie převedla moje žena na svého bratra. Co by tím skrývala? To moje rodina nemohla podnikat a vlastnit akcie na majitele? V té době to bylo absolutně běžné, běžný typ akciové společnosti a takovým společnostem bylo z dotací přiděleno 3,6 mld. korun pro 130 projektů. Takže všechno bylo podle zákona a akciová společnost Farma Čapí hnízdo nebyla žádná zvláštní výjimka. Rodina tehdy nechtěla, aby se vědělo, že firmu vlastní ona. A to, co se děje dnes, ta odpudivá mediální štvanice na moji rodinu, ženu a děti jim s odstupem doby dává za pravdu.

Poskytovatel dotace ROP Střední Čechy věděl, že o příspěvek žádá společnost s akciemi na majitele. Bylo to zcela legální a v té době obvyklé a poskytovatel bližší údaje o vlastnické struktuře nevyžadoval. Já se ptám, jaké byly zatajené informace? Kde je nějaký podvod? Vůči komu? Je nějaká škoda? Co je to za kauzu? Kdybych chtěl udělat dotační podvod, nebylo nic jednoduššího než zřídit offshorovou firmu třeba na Kypru a tam by majitele nikdo nikdy nedohledal. To snad nikdo nemůže uvěřit, že bych tak složitý postup, jak popisuje policie, vymyslel proto, abych sebe schoval za svou rodinu a svoje blízké. Absurdní. I kdybych pominul absurdní policejní konstrukce okolo mé rodiny, tak se musím samozřejmě ptát, proč policie nepočkala, jak je to obvyklé, na ukončení prověřování OLAFem. Mimochodem zahájené opět na základě anonymního trestního oznámení. OLAF do dnešního dne nijak nerozhodl, ale policie už v tom má jasno. Taky zásadně odmítám tvrzení úředníků, že firma něco zdržovala. Vůbec nezdržovala. A pokud policejní orgán požádal o účetnictví, tak účetnictví celé skupiny dát dohromady za týden je de facto nemožné. Není to pravda, že naše strana něco zdržovala.

Jenom zopakuji. Já se ptám. Co všechny ty kontroly, které byly na Farmě Čapí hnízdo v minulosti ohledně dotačního projektu? Kontrolu provedli za hejtmana Bendla, Ratha, speciální audit nařídil pan ministr financí Kalousek v roce 2013. Nenašli žádnou závažnější chybu. ROP Střední Čechy, když ho kritizovali, co bylo z dotací postaveno, tak se dokonce v roce 2010 na svých webových stránkách chlubil, že Farma Čapí hnízdo je jeden z velmi úspěšných projektů. ROPu se ptali, co z dotací z Evropy se vlastně ve Středních Čechách postavilo. Jediný projekt, který byl citován, byla Farma Čapí hnízdo. Jenom chci říct, že v této kauze nebyla žádná korupce. Nikdo těch 50 mil. neulil někde v Panamě. Nikdo nic nevytuneloval. Nikdo z toho neměl žádný zisk, žádný profit. Rodina z toho neměla žádný profit. Nebyla tam korupce. Peníze byly investovány a nikdo žádné peníze nezpronevěřil. Tam, kde kdysi dávno byla barabizna, dnes stojí areál, kde je dnes už zainvestována skoro miliard korun. Farma normálně funguje, dává práci 68 lidem. Do českých rozpočtů odvedla 58 mil. korun a hlavně ročně ji navštíví téměř 40 tisíc návštěvníků včetně spousty dětí. Dodnes Farma Čapí hnízdo plní účel, na který dostala dotaci. Slouží veřejnosti, lidem a zlepšuje služby cestovního ruchu v regionu. A hlavně, vážení, těch 50 mil. se dá nahmatat přímo na farmě. Ukradené miliardy z ROPu Severozápad a další nikde nenajdete, nejsou hmatatelné.

Já bych se chtěl skutečně striktně ohradit, že je to nějaké rodinné hnízdo, nebo moje chata nebo něco podobného. Farma je otevřena pro všechny a její služby může každý využívat. Podnik to zejména v důsledku hospodářské krize nakonec ekonomicky neustál. Opakování lží, že to bylo vyvedeno, aby to bylo vráceno, stokrát opakovaná lež i v médiích. Zásadně odmítám! Ano, farma měla zásadní ekonomické problémy. My jsme se museli rozhodnout, jestli projekt mé rodiny nechám zkrachovat, nebo ho finančně zachráním. A nebylo to lehké rozhodování. Viděl jsem, co už nejenom moje rodina na Farmě Čapí hnízdo odvedla za práci a bylo mi líto rodinný projekt nechat potopit, aby to skončilo v konkurzu. A navíc jsem už tehdy vstupoval do politiky a nechtěl jsem, aby mou rodinu provázel příběh insolventní firmy. Já myslím, že je to celkem pochopitelné.

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, teď jsem vám řekl v podstatě podruhé, o co šlo v případě Farmy Čapí hnízdo. Je vám pořád namlouváno, že někdo zpronevěřil dotaci 50 mil. Není to pravda. Nikdo nic neukradl, podnikatelský záměr funguje, farma stojí, je tam zainvestovaná téměř miliarda. Já se ptám, jak byla zneužita dotace? Já v tom žádnou trestní kauzu nevidím. Vidím tam úplně jinou věc. Vidím volby, za 45 dní jsou volby. Slyším vyjádření všech politiků: Babiš bude obviněn, už to má pan Nevtípil napsané, když už to napsal u jména mojí paní. A Babiš nemůže být ve vládě. O to přece tady jde, o volby, o nic jiného! Babiš nebude ve vládě, možná bude ve vládě hnutí ANO bez Babiše, možná se hnutí rozštěpí. To je ten hlavní důvod - volby. Zásadní volby pro osud naší země.

Podle mě jde o to, jestli se po volbách udrží při životě neskutečná korupční hydra, která už více než čtvrt století rdousí a ničí naši zemi. Korupční hydra, kterou tvoří kasta některých tradičních politiků se svými kmotry, kumpány a kámoši lobbisty a PR agenturami, kterým jde jedině o to, aby jejich penězovody nevyschly. Mluvím o skupině vzájemně propojených zkorumpovaných penězi a mocí opilých lidí, kteří si vzali za rukojmí naši zemi a její občany. Takže o to tady jde. Ne o Čapí hnízdo. Tito lidé roky obelhávali veřejnost. Roky se jim dařilo hrát si na takzvanou levici a pravici. Roky se jim dařilo vysávat miliardy ze státních firem pro sebe a své kámoše. Pokud bych měl vyjmenovat od revoluce všechny kauzy, rozkrádání majetku občanů a tunely, byli bychom tady celý den. Ale já bych chtěl říct jenom jeden příklad za všechny. A ten se týká našeho současného premiéra. (Z levé části sálu se ozývá OKD.) Ano, je to OKD, určitě. To je podvod. Čapí hnízdo není podvod, protože těch 50 milionů si můžete nahmatat, ale těch 110 miliard, které vytáhl Bakala z OKD, ty nenahmatáte. Zdevastoval celý region.

Horníci přišli o 43.000 bytů, za které teď platí nehorázný nájem, a šlo po poškození celého Moravskoslezského kraje. Pan premiér teďka byl před soudem, on je tam jako svědek, tak já bych ho chtěl vyzvat, protože na každém jednání vlády se přece pořizují audionahrávky, ty oficiální, ne ty neoficiální, ty se dělají jenom na Babiše. Tak nechť se ty nahrávky ze zasedání vlády pustí, kdy se schvaloval prodej OKD, ať naši spoluobčané na severní Moravě se sami přesvědčí, jak o nich tehdejší vláda rozhodovala. A o kauzách, které jsou za panem premiérem, bych mohl vyprávět dlouho, můžeme se bavit o prodeji Škody Plzeň za 350 milionů korun, a potom tam pan premiér poslal 11,5 miliardy na ekologické zátěže. Hodnota té firmy dneska podle médií má 90 miliard a jsou to stále stejní lidé, kteří profitovali z těchto věcí, a to jsou ty podvody, ne Čapí hnízdo. To považuji absolutně za absurdní.

Nechci tu dlouho mluvit, co se stalo v naší zemi za posledních 25 let. Je jasné, že v nadcházejících volbách stojí naše hnutí proti tomuto systému. Myslím, že naši občané nestojí o tyhle procesy, stálé očerňování mé osoby, organizaci různých nahrávek, různé zpravodajské hry, jen chci říct, že jsem k Čapímu hnízdu řekl vše. Já se k tomu už dál veřejně vyjadřovat nebudu, nemůžu ovlivňovat orgány činné v trestním řízení, takže, samozřejmě, znovu opakuji, že je to skutečně o volbách. Považuji za skutečně absurdní, že v zemí, kde se prošustrovaly tisíce miliard a rozkradly tisíce miliard, se bavíme o 50 milionech dotace, která je dohledatelná. Takže, samozřejmě, je to na vás, je to na vás, jak se k tomu postavíte, ale podstata je v tom, že je jasné, že budu vydán. Já s tím problém nemám, ale o mém osudu v politice, protože ta kauza mě má jednoznačně v politice zlikvidovat, rozhodnou občané ve volbách. Oni budou mít poslední slovo. A já budu bojovat. A mí političtí protivníci, když už neumíte bojovat objektivně a používáte tyto podpásovky, tak vám mohu jenom slíbit, že mě neumlčíte, nezastrašíte a nezastavíte a taky se mě nezbavíte. Takže určitě mě klidně vydejte a já vás žádám o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo. Děkuji za pozornost. (Potlesk).