reklama

Dosud museli dovozci laboratorně testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta. Dnes to uvedlo ministerstvo zemědělství na svém webu.

Čeští veterináři dostali v úterý z Německa varování, že do ČR dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem. "Do dvou provozoven v Plzeňském a Jihočeském kraji se dostala zásilka, která by měla být kontaminovaná fipronilem. Měly by to být pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce. V tento okamžik zjišťujeme, kam dále společnost tuto zásilku distribuovala," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Radiožurnálu.

Jak dnes na dotaz ČTK potvrdil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer, mělo jít o sedm tun výrobků směřujících do společnosti Zeelandia, která vyrábí například pekařské a cukrářské směsi. Podrobnosti chce správa sdělit v tiskové zprávě odpoledne.

Společnost Mondelez v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká, řekl dnes ČTK mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Výsledky by mohly být v pátek.