Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nechce uprchlíky, raději by přišel o dotace

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nový Jičín - Prezident Miloš Zeman dnes reagoval na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu Slovenska a Maďarska. Kdyby bylo nejhůř, je dle hlavy státu lepší se vzdát evropských dotací, než se podrobit migračním kvótám.

"Evropská unie pod výhrůžkou, že nám zastaví dotace, nás bude nutit, abychom na naše území přijali v první fázi několik tisíc muslimských migrantů," uvedl Zeman na náměstí v Novém Jičíně.

Doplnil, že kultura islámských migrantů je velmi odlišná od evropské. Vláda už podle něj uvolnila 600 milionů korun na umístění těchto imigrantů.

"Myslím si, že se nesmíme hrbit, že bychom si neměli nechat vyhrožovat. A teď řeknu něco, co se někomu nebude líbit, že kdyby bylo nejhůř, je vždycky lépe vzdát se evropských dotací, než sem pustit migranty," řekl prezident.

Slovensko a Maďarsko žádaly od soudu zrušení rozhodnutí členských zemí ze září 2015 o dvouletém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z některých konkrétních zemí, kteří se nacházeli v Itálii a Řecku, a to mimo jiné kvůli procesním vadám. Některé země, kromě Slovenska a Maďarska také Česká republika a Rumunsko, tehdy totiž byly proti.

Soud EU dnes ale potvrdil platnost programu přerozdělování. Konstatoval, že nebylo nutné, aby rozhodnutí o přerozdělení 120.000 uprchlíků bylo přijato jednomyslně a odmítl i další námitky Bratislavy a Budapešti, například to, že přerozdělování podle kvót nebylo k řešení migrační krize způsobilé a nezbytné.

Témata:  Miloš Zeman EU uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy