reklama

"Byla jsem přesvědčena, že takové rozhodnutí padne, ale to vůbec nemění postoj polské vlády vůči migrační politice," řekla dnes polská premiérka Beata Szydlová.

Společně s Českou republikou a Maďarskem patří Polsko k trojici zemí, jimž Evropská komise hrozí podáním žaloby u unijního soudu kvůli odmítavému postoji k přerozdělování žadatelů o azyl. Evropská exekutiva už v červenci posunula řízení proti těmto zemím do druhé fáze.

Dnes navíc unijní soud potvrdil platnost závazného přerozdělovacího mechanismu, když zamítl žalobu, kterou systém napadly Slovensko a Maďarsko. Zatímco Bratislava hodlá verdikt přes přetrvávající odmítání kvót respektovat, pro Budapešť je nepřijatelný.

Žaloba, kterou Slovensko a Maďarsko podaly, se podle Sobotky i šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) netýká českého sporu o kvóty s Evropskou komisí. Česko nikdy nezpochybňovalo formální platnost kvót, ale upozorňuje na to, že nefungují, uvedl Zaorálek. Není podle něj možné naplňovat je jen naoko a stavět tak potěmkinovské vesnice, uvedl.

Zaorálek se též ohradil proti dnešnímu prohlášení eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, že komise zváží kvůli kvótám podání žaloby na Slovensko, Maďarsko a Česko u unijního soudu. Avramopulos země vyzval k plnění dohody.

"To je od něho pěkné, jenom my v tom svém sporu tvrdíme, že i kdybychom chtěli, tak se nám to prostě nepodaří. My vedeme spor, ve kterém dokazujeme, že to nefunguje. Proto chceme, aby došlo k nějaké revizi, aby se v EU nevytvářel mechanismus, že všichni povinně píší čísla toho, co mají a co by měli dodat, a všichni vědí, že to nesplní," uvedl.

Poznamenal, že Česko udělalo zkušenost s nabídkami uprchlíků z Řecka a Itálie, ale spolupráce se zeměmi, které chtěly uprchlíky poslat do ČR, byla velmi nedokonalá.