Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka potvrdil, že Česko uprchlíky nepřijme. Stejně tak řečnila i Szydlová

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Varšava - Polská konzervativní vláda odmítá přijímání uprchlíků na základě přidělené kvóty. A v této politice hodlá pojračovat, přestože Soudní dvůr EU dnes rozhodl o tom, že Brusel má právo přebírání žadatelů o azyl na členských státech vynucovat. Ani postoj České republiky se nemění, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka.

"Byla jsem přesvědčena, že takové rozhodnutí padne, ale to vůbec nemění postoj polské vlády vůči migrační politice," řekla dnes polská premiérka Beata Szydlová.

Společně s Českou republikou a Maďarskem patří Polsko k trojici zemí, jimž Evropská komise hrozí podáním žaloby u unijního soudu kvůli odmítavému postoji k přerozdělování žadatelů o azyl. Evropská exekutiva už v červenci posunula řízení proti těmto zemím do druhé fáze.

Dnes navíc unijní soud potvrdil platnost závazného přerozdělovacího mechanismu, když zamítl žalobu, kterou systém napadly Slovensko a Maďarsko. Zatímco Bratislava hodlá verdikt přes přetrvávající odmítání kvót respektovat, pro Budapešť je nepřijatelný.

Žaloba, kterou Slovensko a Maďarsko podaly, se podle Sobotky i šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) netýká českého sporu o kvóty s Evropskou komisí. Česko nikdy nezpochybňovalo formální platnost kvót, ale upozorňuje na to, že nefungují, uvedl Zaorálek. Není podle něj možné naplňovat je jen naoko a stavět tak potěmkinovské vesnice, uvedl.

Zaorálek se též ohradil proti dnešnímu prohlášení eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, že komise zváží kvůli kvótám podání žaloby na Slovensko, Maďarsko a Česko u unijního soudu. Avramopulos země vyzval k plnění dohody.

"To je od něho pěkné, jenom my v tom svém sporu tvrdíme, že i kdybychom chtěli, tak se nám to prostě nepodaří. My vedeme spor, ve kterém dokazujeme, že to nefunguje. Proto chceme, aby došlo k nějaké revizi, aby se v EU nevytvářel mechanismus, že všichni povinně píší čísla toho, co mají a co by měli dodat, a všichni vědí, že to nesplní," uvedl.

Poznamenal, že Česko udělalo zkušenost s nabídkami uprchlíků z Řecka a Itálie, ale spolupráce se zeměmi, které chtěly uprchlíky poslat do ČR, byla velmi nedokonalá.

Témata:  uprchlíci Bohuslav Sobotka Beata Szydlová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy