Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok na vlak? Ignačák a Sova by mohli dostat 12 let, navrhuje to žalobce

soudy
soudy
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Před pražským městským soudem dnes začaly závěrečné řeči.v kauze přípravy teroristického útoku na vlak. Petr Sova a Martin Ignačák by měli jít podle státního zástupce na 12 let do vězení.

Mírnější nepodmíněné i podmíněné tresty státní zástupce Vladimír Pazourek navrhl pro tři ženy, které čelí obžalobě kvůli tomu, že se na přípravě útoku podílely nebo plánování nepřekazily.

Obžaloba za hlavního organizátora útoku označuje Sovu, který vytvořil skupinu, kde působili další obvinění Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle spisu plánovali provést útok na nákladní vlak převážející vojenský materiál za použití zápalných lahví. Pazourek je přesvědčen o tom, že se před soudem jejich vina prokázala.

Za stěžejní důkaz považuje výpovědi policejních agentů, kteří se do skupiny anarchistů infiltrovali. "Jejich výpovědi jsou konzistentní a věrohodné po celou dobu řízení. Agenti pouze vstoupili do děje, který se již rozvíjel," uvedl dnes před soudem Pazourek. Odmítl obhajobu obviněných, podle níž činnost skupiny vyprovokovali právě tajní policisté. Všichni obžalovaní však vinu odmítají.

Sova s Ignačákem a policejní agenti podle obžaloby v prosinci 2014 koupili materiál k výrobě zápalných lahví. Později vyrobili a vyzkoušeli zápalné směsi v lomu u obce Chýnice. Dvě směsi složené z benzinu, polystyrenu a rostlinného oleje zakopali 20. dubna 2015 poblíž chuchelského železničního mostu, kde se měl útok podle spisu odehrát.

Z advokátů dnes stihl pronést svou závěrečnou řeč Petr Šťastný, který zastupuje Sovu. S názorem státního zástupce nesouhlasil. "Obžalovaným nemohl být prokázán teroristický úmysl," zdůraznil Šťastný. Uvedl také, že trať, u které byly zápalné směsi schované, tehdy byla mimo provoz kvůli výměně kolejí a žádné vlaky tam nejezdily.

Sovovi s Ignačákem státní zástupce navrhl trest při spodní hranici sazby, která činí 12 až 20 let vězení. U Ščambové by byl spokojen s tím, když by byla odsouzena k trestu odnětí svobody pod zákonnou hranicí.

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která se účastnila schůzek organizované skupiny a jejich plány neoznámila policii. Za nepřekažení trestného činu jí hrozí až tři roky vězení, Pazourek jí navrhl tříletou podmínku. Poslední obviněnou je Katarína Zezulová, která také byla na některých schůzkách. Navíc byla obviněna z přípravy zločinu násilí proti úřední osobě, za což jí hrozí až 12 let vězení.

Témata:  anarchisté soudy železnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy