reklama

Řekli to večer novinářům po jednání Sněmovny. Záležitost znovu označili za pokus ovlivnit říjnové volby a odmítli, že by se něčím provinili.

"I když zásadně nesouhlasím s tou žádostí, jsme souhlasili s vydáním a samozřejmě uděláme všechno pro to, abychom se očistili," řekl Babiš. Případ farmy Čapí hnízdo označil za pseudokauzu živenou médii. "Já doufám, že voliči nejsou hloupí, že to prokouknou," uvedl.

"Já jsem hlasoval pro své vydání ze stejných důvodů jako pan Babiš. Já jsem nic neudělal, věřím, že se očistíme před nezávislým soudem," řekl Faltýnek s tím, že hodlá využít všech dostupných právních prostředků. Chce také vyzývat vyšetřovatele, aby se proces konal co nejdříve, i když je podle něj jasné, že do voleb se to nestihne.

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.