reklama

"Geniální konstrukce" to byla podle komentáře Hospodářských novin (HN). Zákonodárci hnutí ANO se za svého šéfa bili jako lvi, takže nakonec to celé mělo až biblické vyznění: Mistrovi učedníci bojují, horlí, pláčou, leč "svatý" Andrej odchází hrdě a povzneseně na kříž, uchystaný zlovolnými farizeji, se záměrem obětovat se za celou zemi, píše autor.

Babiš tak podle něj může nakonec na vlastním objektivním průšvihu i vydělat. "V jeho dovedné hře na oběť systému postupně zaniká fakt, že Čapí hnízdo je opravdu obrovský průšvih, který mimochodem de facto přiznal původně i on sám, když slíbil, že problematických 52 milionů věnuje na charitu," podotkl komentátor.

"Pro hnutí ANO to jistě není nic příjemného, jakkoliv lze dnes jen těžko odhadnout, zda to může přinést spíše odvrat vlažných voličů od Babiše, anebo naopak nové hlasy pro politického 'mučedníka'," uvádí v komentáři Mladá fronta Dnes (MfD).

"To, že hnutí ANO demonstrativně ve Sněmovně nehlasovalo, je natolik v rozporu s dosavadní protikorupční rétorikou, že to můžeme brát jako jejich jasnou sázku na to, že právní spor skončí ve prospěch pánů Babiše a Faltýnka. Ti pro změnu demonstrativně zvedli ruce pro své vydání, aby mohli sehrát v nadcházející kampani roli mučedníků," píší Lidové noviny.

Podle deníku Právo jediná, byť ne stoprocentní šance, jak dosavadní sympatizanty ANO zaujmout, je ukázat proměnu tradiční politiky, její otevřenost a programovou vstřícnost. "Zkrátka na voliče nezapomínat. Babiš lidem nabídl chléb a hry. Kdo jej chce skutečně porazit, musí k chlebu a hrám přidat ještě osobní věrohodnost," míní autor. Dodává však, že ta je zde úzkoprofilovým zbožím od nepaměti.