Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovci u soudu: Svého známého zbili a nechali ho umrznout

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Krajský soud v Olomouci dnes otevřel případ dvou bezdomovců, kteří jsou obžalovaní z vraždy svého známého. Po útoku loni v lednu ho údajně odvlekli na málo frekventované místo. Muž zemřel na otok mozku, který se rozvinul při podchlazení organismu.

Dvojici hrozí až 18 let vězení. Oba muži před soudem odmítli vypovídat. Případem se bude soud zabývat také v pátek, kdy by již mohl vynést rozsudek.

Podle žalobkyně Michaely Šokové napadli Václav Vrtek a Karel Dubský 42letého muže v Lazecké ulici před stavebními buňkami, které obývají bezdomovci. "Dubský jej dvakrát udeřil pěstí do obličeje, a když napadený spadl, znovu jej postavili na nohy. Vzápětí jej napadl Vrtek dalšími ranami pěstí do obličeje," uvedla státní zástupkyně. Oběť ležící na zemi pachatelé poté udeřili židlí.

Bezvládného muže podle obžaloby odvlekli stranou na málo frekventované místo, kde jej zanechali svému osudu. "Byli si přitom vědomi vzhledem ke klimatických podmínkám, že hrozí jeho umrznutí, k čemuž také došlo," dodala žalobkyně.

Muže nalezl druhý den ráno kolemjdoucí při venčení psa. Policisté se zpočátku domnívali, že muž zemřel na následky podchlazení. Uvedli tehdy, že svou roli při jeho smrti hrála i těžká opilost. "Z předběžných výsledků pitvy dvaačtyřicetiletého muže z Olomouce nebyla zjištěna poranění, která by mohla být příčinou jeho smrti," řekla tehdy ČTK policejní mluvčí. Později však policisté obvinili dva muže z vraždy.

Podle Dubského obhájce Františka Stratila jeho klient vinu popírá. Dubský i Vrtek byli předvedeni z vězení, kde si odpykávají trest za předchozí trestnou činnost.

Témata:  vražda bezdomovci Olomouc soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy