Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Program Dešťovka je znovu tady: Po dvou hodinách si o dotace požádalo přes tisíc lidí

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - O dotace ve druhé vlně programu Dešťovka požádalo dnes po dvou hodinách od jeho spuštění 1039 lidí o 50,7 milionu korun. K dispozici je 240 milionů korun. Největší zájem o peníze je z Prahy, středních Čech, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, podobně jako tomu bylo u první výzvy. Lidé chtějí nejčastěji peníze na používání dešťové vody na zalévání zahrad a na splachování na záchodech.

O další peníze na používání dešťové vody na zahradě nebo na používání i odpadních vod, je zájem nižší. Jedna domácnost může získat dotaci až 105.000 korun.

V minulém kole stát přijal 2729 žádostí, dalších 3260 jich zůstalo v systému rozpracovaných. Nyní by stát chtěl uspokojit alespoň 5000 žadatelů. V prvním kole dotací na projekty využívání dešťové vody lidé vyčerpali 110 milionů korun během 28 hodin.

Pokud budou chtít majitelé používat dešťovou vodu ke splachování záchodů napojených na kanalizační síť, budou se muset domluvit s provozovateli kanalizace na podmínkách platby za stočné. Dohodu pak budou muset doložit SFŽP před vyplacením podpory. Projekty se budou muset dokončit do roku od schválení žádosti.

"Primárně se snažíme motivovat lidi k většímu využívání dešťové vody jako vody užitkové podporou sofistikovanějších systémů a současně pomoci lidem tam, kde je nedostatek vody nejkritičtější. Proto jsme alokovanou částku rozdělili na dvě poloviny, jedna půjde výhradně na projekty v obcích akutně ohrožených suchem, druhá všem ostatním domácnostem, které se nachází mimo suché oblasti," upřesňuje hlavní rozdíl oproti prvnímu kolu Dešťovky ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Jak podat žádost vysvětluje na webu mzp.cz ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman: "Podání lze provést jednoduše přes elektronický formulář na stránkách programu www.dotacedestovka.cz, případně dojít na některé krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR. Poté je třeba dodržet lhůtu 30 dnů a dodat osobně či poštou na jakékoliv pracoviště Fondu vytištěnou žádost spolu se základními dokumenty, např. jednoduchým odborným posudkem, jehož vzor je ke stažení na stránkách programu."

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky Richard Brabec dotace počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy