Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zkritizoval "exhibice" při jednání o vydání Babiše a Faltýnka

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hlučín - Prezident Miloš Zeman dnes ukončil návštěvu Moravskoslezského kraje. Na tiskové konferenci v Hlučíně označil středeční debatu ve Sněmovně o vydání představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka za exhibici poslanců.

"Nemám nic proti vydání jakéhokoli poslance. Jenom upozorňuji, že samo vydání nezakládá ani trestní stíhání, tím méně odsouzení, protože Sněmovna není soud, i když se tak někdy chová," řekl Zeman na novinářský dotaz, co na rozhodnutí Sněmovny říká.

Zároveň ironicky okomentoval, že se Sněmovna tomuto tématu věnovala osm hodin a poznamenal, že v jejích šuplících zároveň zůstalo 200 nevyřízeních zákonů. "Díky těmto exhibicím tyto zákony padly pod stůl a doufejme, že se jimi bude zabývat nová Sněmovna," dodal prezident.

Na předchozí novinářský dotaz, zda by jmenoval trestně stíhaného člověka premiérem, Zeman řekl to, že Martin Půta se stal znovu hejtmanem Libereckého kraje i přes své trestní stíhání. Hejtman je podle Zemana něco jako premiér daného kraje. "A proč máme diskriminovat premiéra, a ne hejtmana?" řekl prezident.

Zeman již dříve uvedl, že premiérem jmenuje vítěze voleb. Policejní vyšetřování pro jmenování předsedou vlády podle něj není překážkou, o vině má rozhodnout soud.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy