Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek věří ve zvýšení platů ve školství i veřejné správě, ekonomika totiž roste

Peníze
Peníze
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek věří, že se v pondělí vládní koalici podaří najít dohodu o zvýšení platů ve školství i veřejné správě. Díky růstu ekonomiky podle něj na to peníze jsou.

Ekonomika podle Zaorálka roste dvakrát rychleji, než vláda na počátku roku předpokládala, a velkým tempem se zvyšují i mzdy v soukromém sektoru. "Růst mezd vede k tomu, že se budou zvyšovat příjmy rozpočtu," řekl Zaorálek.

Vyzval proto ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby znovu prověřil příjmovou stránku státního rozpočtu a zjistil, zda má stát dostatek peněz pro zvýšení platů učitelů a zaměstnanců ve veřejné sféře už od 1. listopadu.

Peníze lze podle Zaorálka čerpat i z nespotřebovaných prostředků ministerstev. "Já na svém ministerstvu jsem schopen 15 až 20 procent prostředků z nespotřebovaných výdajů poskytnout," řekl. Kdyby se podle něj podobně zachovali i ostatní ministři, peníze na zvýšení platů by se našly. "Podle mě je to otázka politické vůle, ty peníze jsou," řekl Zaorálek.

Ministr zahraničí chce dospět k dohodě s koaličními partnery už na pondělním jednání a k témuž vyzval dnes i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. "To bych také doporučoval, protože kdyby k dohodě nedošlo, možná dojde k eskalaci toho napětí," řekl novinářům.

Ocenil, že mají odboráři stejný názor jako ČSSD. "Nejsilnější vládní strana jasně deklarovala, že stojí na straně tohoto požadavku," uvedl. Středula řekl, že se odbory snaží o schůzky se všemi koaličními stranami. "My jsme jednali v pátek s panem ministrem Pilným, také jsem vyzval k jednání KDU-ČSL, ale to se zatím neodehrálo, tam se jednalo spíš s jednotlivými ministry," řekl.

Témata:  Lubomír Zaorálek platy školství CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy