reklama

Ministerstvo financí pod taktovkou Ivana Pilného (ANO) se záměrem nesouhlasí. Výhrady má i resort vnitra, který by měl příspěvek vyplácet. Podle ombudsmanky by dávka měla být vyšší.

Právě veřejná ochránkyně práv se situací krajanů ze zemí bývalého Sovětského svazu začala před několika lety zabývat. Lidé, kteří přesídlili ve vyšším věku, totiž v Česku nestihli dostatečně dlouho platit důchodové odvody a mají nízký důchod. Anna Šabatová proto žádala ministryni práce a ministra vnitra, aby navrhli opatření. Obrátila se i na premiéra.

Podle návrhu ministerstva práce by příspěvek měli dostávat krajané nad 65 let, kteří se do ČR dostali při některé ze státem organizovaných přesidlovacích akcí. V minulosti se to týkalo lidí z míst po havárii černobylské jaderné elektrárny, z Kazachstánu a v posledních letech z Ukrajiny. Příjemci by museli mít české rodiče či prarodiče. Podmínkou by také bylo to, že do ČR dorazili v době, kdy měli víc než 35 let a jejich nynější celková penze nedosahuje ani dvojnásobku životního minima. Na příspěvek by měli nárok také členové rodiny.

Podle podkladů pro vládu v Česku žije kolem 10.000 přesídlených krajanů. Zhruba třetina z nich se do ČR přestěhovala s podporou státu. Bylo jich 3304. Z nich 1323 mělo víc než 35 let. Z Ukrajiny a Běloruska kvůli dopadům černobylské havárie v letech 1991 až 1993 přijelo 1729 osob. Od roku 1994 do roku 2007 z Kazachstánu přesídlilo 975 lidí. Od roku 2015 se z Ukrajiny přistěhovalo 600 krajanů.

Podle ministerstva práce by vyplácení příspěvků měl mít na starosti resort vnitra, který přesidlování zajišťuje. Vnitro s tím nesouhlasí a poukazuje na to, že po příjezdu už lidé spadají pod systém sociálního zabezpečení, tedy pod ministerstvo práce.

Opatření by stálo kolem deseti milionů na nových aplikacích pro vyplácení příspěvku. Jejich příprava a vytvoření by trvaly rok až dva. Dalších pět milionů by si vyžádalo propojení s ostatními informačními systémy. Provoz by ročně vyšel na několik stovek tisíc korun a výdaje na mzdy pracovníků by činily 1,5 milionu. Podle ministerstva vnitra by částky byly nejspíš vyšší.