Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ombudsman dohlédne na diskriminaci cizinců z EU v Česku, novelu schválili poslanci

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schválila novelu, podle které má úřad ombudsmana dostat pravomoc kontrolovat, zda zahraniční pracovníci ze zemí Evropské unie nejsou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti.

Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu. Novela antidiskriminačního zákona přejímá do českého právního řádu evropskou směrnici a má zaručit cizincům z ostatních unijních zemí i jejich rodinným příslušníkům právo na rovný přístup k zaměstnání a k sociálním a daňovým výhodám. Stejné právo by měli mít Češi v ostatních státech unie.

Právní výbor neprosadil, aby úřad ombudsmanky nebyl povinen provádět průzkumy a rozbory výkonu práva volného pohybu občanů Evropské unie a vydávat zprávy o jeho naplňování. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) uvedl, že tyto návrhy mění navrhovanou působnost veřejného ochránce práv v rozporu se směrnicí.

Přístup k pracovním místům bývá podle vlády omezován požadavkem na určitou státní příslušnost. Zaměstnavatelé například neuznávají předchozí odborné zkušenosti zahraničních pracovníků nebo kvalifikace získané v jiném členském státě.

Ve Sněmovně získala novela podporu 99 ze 115 přítomných poslanců. Pokud by ji však Senát nebo prezident dolní komoře vrátil, neplatila by. Vzhledem k říjnovým parlamentním volbám by ji nynější Sněmovna už nestihla znovu posoudit.

Témata:  cizinci diskriminace zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Anna Šabatová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy