reklama

Ústavní soud s účinností ke konci letošního roku zrušil ustanovení, jež ponechávalo rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení k DPH na úvaze finanční správy. Požadované údaje, či alespoň jejich základní okruhy, by měl stanovit podle verdiktu přímo právní předpis, nikoliv jen formulář Finanční správy.

Nově by měl plátce DPH v kontrolním hlášení uvést mimo jiné své kontaktní a identifikační údaje, údaje o plnění a platbách nebo identifikační údaje dodavatelů i odběratelů. Úpravu Sněmovna vložila na návrh rozpočtového výboru do zákona o dani z přidané hodnoty.

Na Ústavní soud se nedávno v této věci obrátila opět skupina senátorů, kteří v souvislosti se zrušeným ustanovením podali návrh na zrušení části daňového řádu. Chtějí zabránit tomu, aby Finanční správa mohla od příštího roku vymáhat po podnikatelích kontrolní hlášení na základě ustanovení daňového řádu. Argumentovali tím, že vláda nepředložila návrh legislativní úpravy, který by na zrušené ustanovení reagoval. Ministerstvo financí ale oznámilo, že příslušnou novelu už připravilo a předložilo. Jde právě o součást předlohy, kterou dnes dolní komora schválila.

Nový zákon o platebním styku má zvýšit bezpečnost internetových plateb i práva uživatelů platebních služeb. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ocenil, že zákon prošel. Mrzí ho ale úspěch pozměňovacího návrhu, který podle něj odporuje usnesení Evropského soudního dvora. Navzdory požadavku soudu totiž bude provozovatel internetového bankovnictví mít možnost informovat o změně smlouvy například jen zprávou v rámci bankovnictví, místo aby musel zaslat alespoň e-mail nebo dopis.