Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS nepochodila, pivo nezlevní. Proti byl hlavně ministr financí

Pivo
Pivo
Foto: Pixmac

Praha - Návrh ODS na snížení spotřební daně z piva dnes ve Sněmovně neuspěl. Zamítnutí navrhl ministr Ivan Pilný (ANO). "Pivní populismus" by podle něj připravil státní rozpočet o 780 milionů korun na spotřební dani a neměl zásadní vliv na cenu piva.

ODS navrhla snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč. Snížení sazeb strana navrhla i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů. Ministerstvo financí ale už dříve poukázalo na to, že navržené snížení daně pro malé pivovary je v rozporu s požadavky EU.

Podle vlády by se snížení sazby na půllitru piva projevilo poklesem ceny asi o 30 haléřů. Exministr financí a zpravodaj k návrhu Miroslav Kalousek (TOP 09) však argumentoval tím, že tento "polštář" umožní pivovarům zdražovat až později, než bude nezbytně nutné. Ministru Pilnému také řekl, že ministerstvo financí nedokáže odhadnout výběr spotřební daně s přesností větší než půl miliardy.

Návrh na snížení daně podpořil i předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Svůj postoj zdůvodnil tím, že když se sazby zvyšovaly, prosazoval jejich vrácení na původní úroveň, a proto dnes nemůže hlasovat jinak.

Pro snížení sazeb spotřební daně nakonec hlasovalo 54 poslanců, především z klubů KSČM, TOP 09 a Starostů a ODS, podpořili to i dva poslanci ANO a dva z klubu KDU-ČSL, jeden poslanec Úsvitu a několik nezařazených poslanců. Zapotřebí však bylo 63 hlasů. Proti byli hlavně poslanci ANO.

Témata:  pivo spotřební daň ODS

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy