Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud očistil bývalého šéfa Oleo Chemical v kauze padělané směnky

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Krajský soud v Praze dnes zprostil obžaloby Kamila Jirounka, jednoho ze zakladatelů společnosti Oleo Chemical. Byl obviněn v kauze padělané směnky na 127 milionů korun a dle původního verdiktu si měl odpykat šest let.

Obžaloba Jirounka viní z toho, že si opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v této kauze. Soud ho rovněž zprostil obžaloby.

Jirounek se hájil tím, že směnku nabyl v dobré víře a když zjistil, že je falešná, tak to sám ohlásil na policii. Za příčinu této i dalších kauz považuje obchodní spory, které vede s majiteli firmy Ravak.

Soud se dnes kauzou zabýval potřetí. Nejprve v roce 2014 Jirounka osvobodil. Tento verdikt však zrušil odvolací soud. Po druhém projednávání případu Jirounek v loňském roce dostal osm let vězení. Trest mu pak odvolací soud o dva roky snížil. Jirounek si trest odpykával několik měsíců ve vězení, když do kauzy zasáhl NS, který nařídil jeho okamžité propuštění a nové projednání kauzy.

Témata:  Kamil Jirounek Oleo Chemical soudy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy