Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svaz vyhnanců odmítá válečné reparace Polska

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Za cílenou provokaci označil dnes německý Svaz vyhnanců (BdV) požadavky Varšavy, aby Berlín zaplatil válečné reparace v řádu stovek miliard eur.

Požadavkům Polska podle svazu schází jakákoliv právní a morální legitimita. Svaz vyhnanců je zastřešující organizací Němců vysídlených z některých evropských zemí po druhé světové válce.

Místo provokací by se podle Svazu vyhnanců měla vláda ve Varšavě starat o plnění závazků týkajících se německé menšiny žijící v Polsku.

Naposledy vznesla reparační požadavky polská premiérka Beata Szydlová. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak předtím materiální škody napáchané nacistickým Německem v Polsku vyčíslil na bilion dolarů. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski k tomu poznamenal, že to možná bylo i víc.

Berlín reparační nároky Polska odmítá s tím, že už v roce 1953 od dalších požadavků upustilo a později to několikrát potvrdilo. "Chytrou a uvědomělou" reakci německé vlády dnes ocenil Svaz vyhnanců. "Nyní vznesené reparační požadavky polské vlády PiS (Právo a spravedlnost) postrádají jakoukoliv právní a morální legitimitu," míní sdružení.

Témata:  Polsko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy