Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec napsal dopis eurokomisaři. Vysvětlil mu, co dělá ČR k řešení migrační krize

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v dopise evropskému komisaři pro migraci obhajuje postoj české vlády k uprchlickým kvótám, uvádí v něm, čím jiným Česká republika k řešení migrační krize přispívá. Uvedla to dnes Česká televize.

"Česká republika je jeden z premiantů v tom pomáhání jiným způsobem, několik set našich policistů bylo v misích, posílali jsme významné finanční prostředky, říkali jsme, abychom řešili migrační krizi v zahraničí, v Africe," řekl televizi Chovanec. Podle něj je ČR v tomto ohledu jednou z nejaktivnějších zemí.

Eurokomisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos ve středu uvedl, že pokud Česko, Maďarsko a Polsko nezmění v příštích týdnech svůj odmítavý postoj k přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, zváží Evropská komise podání žaloby na tyto tři země u unijního soudu. Soudní dvůr EU v ten samý den zamítl žaloby Maďarska a Slovenska a potvrdil platnost programu přerozdělení 120.000 lidí, což komise uvítala. Chovanec ČT řekl, že pokud Avramopulos kritizuje neplnění kvót, měl by také dodat, že Česku děkuje za to, čím jiným země k řešení migrační krize podle Chovance přispívá. Pokud to nedělá, tak já v tom vidím pouze a jednom šikanu," řekl televizi ministr.

Česko kvóty dlouhodobě odmítá jako nefunkční, vláda ale zároveň nesouhlasí s kritikou, že je Praha s ostatními státy EU v otázce migrace nesolidární. Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) opakovaně zdůraznil, že ČR pomáhá zlepšovat podmínky uprchlíků v zemích, odkud přicházejí, a zasazuje se i o ochranu vnější hranice unie. Po čtvrtečním setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim Sobotka řekl, že Česká republika a Itálie chystají společný projekt, ve kterém by mohly společně pomáhat migrantům v Pobřeží slonoviny.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy