Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v pražském paneláku objevila munici i radioaktivní předmět, obyvatelé museli být evakuováni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V bytě sběratele vojenských předmětů v Praze 10 policie objevila munici a předmět vydávající radioaktivní záření. Pyrotechnik poté nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu panelového domu, týkala se 26 lidí.

Příbuzní sběratele, kteří byt v panelovém domě v Želivecké ulici vyklízeli, nejprve policii v neděli kolem 21:00 oznámili, že asi objevili nášlapnou minu.

"Policejní pyrotechnik následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor," sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan. "Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu," doplnil.

Doposud nalezené věci pyrotechnici hodnotí jako munici z druhé světové války, puškové granáty, ruční granáty, dělostřeleckou a imitační munici. "Naštěstí žádnou ze zajištěných věcí pyrotechnici nevyhodnotili jako rizikovou, pro jejíž nebezpečnost by bylo nutné například rozšířit evakuační perimetr," uvedl mluvčí. Při prohlídce bytu policisté našli i předměty, které vydávaly radioaktivní záření. Na místo proto vyrazila speciální jednotka hasičů. Nakonec šlo ale jen o neškodné minerály a letecké navigační přístroje.

Muž podle policie nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii, a veškeré zbraně a munici tak přechovával protiprávně.

Vzhledem k velkému množství munice bude prohlídka bytu v Praze pyrotechnikem trvat asi ještě do dnešních 20:00. Po nálezu munice byla nařízena evakuace celého vchodu domu. Náhradní ubytování potřebovalo jen několik z evakuovaných.

Policisté prohledali i další dvě nemovitosti sběratele v Roztokách u Prahy a nedaleko Roztok. Nic nebezpečného tam však nenašli.

Témata:  munice zbraně Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy