reklama

Rok sletu 22. září oficiálně zahájí Sletová štafeta, která bude součástí týdne s projektem Sokol spolu v pohybu. Ještě předtím si Sokolové 12. září připomenou 195 let od narození spoluzakladatele jejich hnutí Jindřicha Fügnera.

Sletová štafeta ponese do Prahy poselství o všesokolském sletu z různých měst v Česku, ale i ze Slovenska, Německa a Polska, řekl ČTK mluvčí Sokola Zdeněk Kubín. V rámci projektu Sokol spolu v pohybu pak bude řada akcí od 18. do 24. září. V pátek 22. září se například uskuteční Noc sokoloven a na programu budou i akce pro mateřské školky.

V Česku je asi 1150 tělocvičných jednot České obce sokolské (ČOS), které mají zhruba 160.000 členů, což Sokoly řadí mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. Téměř každá jednota ve zhruba tisícovce měst má svou sokolovnu a většinou několik oddílů. Zhruba tři čtvrtiny členů jsou v oddílech sportovní všestrannosti, kde mohou sportovat rodiče s dětmi, předškolní děti nebo žáci.

Na sjezdu příští rok by měli Sokolky a Sokolové vystoupit s 11 skladbami. Mezi nimi by mělo být například cvičení starších žáků Cirkus, cvičení pro seniorky a seniory s názvem Princezna Republika nebo společná česko-slovenská skladba pro ženy a muže pojmenovaná Spolu.

Organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel. Za obou světových válek byla ČOS rozpuštěna. Sokolové patřili k významným odpůrcům nacismu. V roce 1936 měla ČOS 786.000 členů. V době největšího ohrožení nacistickým Německem cvičilo na X. sletu v roce 1938 na 350.000 účastníků, diváků přišlo přes dva miliony. Po druhé světové válce přesáhl počet Sokolů jeden milion. V roce 1952 komunisté sokolské organizace zrušili, po jejich znovuobnovení v roce 1990 měl Sokol asi 200.000 členů.