reklama

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že zpravodajci sledovali na podzim 2012 na pokyn šéfky premiérova kabinetu Nečasové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž současná Nečasova manželka si tím chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch - premiérův rozvod.

Společně s Nečasovou čelí obvinění zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek, kteří uvádějí, že prováděli tzv. kontrasledování kvůli obavám o bezpečí premiérovy rodiny.

Dnešní jednání se s ohledem na utajované skutečnosti konalo za zavřenými dveřmi. Nečasovou k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 jako obvykle doprovodil její manžel, bývalý premiér Petr Nečas, jenž v případu figuruje jako svědek.

Projednávání případu na jaře opakovaně zbrzdila omluvenka Nečasové, která zároveň trvala na své osobní účasti v soudní síni. Soud si proto vyžádal odborný posudek. "Z něj vyplynulo, že první i druhá omluva byla adekvátní - že tam skutečně nějaké zdravotní problémy byly, které neumožňovaly účast u hlavního líčení. Důležité pro mě je v tuto chvíli to, že prognóza do budoucna je příznivá - že by se paní obžalovaná tedy měla nadále účastnit hlavního líčení bez problémů," shrnula Hájková.