Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Resort dopravy nemá dost rezerv pro rozpočtový příspěvek, upozorňuje vládu Ťok

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstva do rozpočtu na příští rok přispějí čtvrtinou svých rezerv, celkem půjde o deset miliard korun. Resort dopravy má do této částky přispět 600 miliony korun, k dispozici v rezervě má ale volných zhruba jen 350 milionů.

Pro diplomacii bude opatření znamenat omezení některých plánovaných oprav. "Rozhodli jsme se, že do některých plánovaných rozsáhlejších investic, které se týkají staveb, které máme v zahraničí, nepůjdeme, nebo je odložíme," řekl Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podstatu dnešní dohody popsal jako shodu na tom, že všichni budou hledat a nebudou tvrdit, že se nemohou hnout.

"Neviděl jsem jediného ministra, který by řekl, že tu dohodu odmítá. Takže koaliční dohoda, která byla učiněna ráno, tak z toho koaličního jednání si odnáším pocit, že to nikdo nezpochybnil a že to všichni akceptují," konstatoval ministr zahraničí.

Dohoda o hledání rezerv napříč resorty souvisí se zvyšováním platů ve veřejné sféře, tedy učitelům, hasičům, policistům, zdravotníkům či úředníkům. Ohledně navýšení peněz pro vysoké školy budou ještě jednání pokračovat. Jednotlivá ministerstva mají přitom uvolnit čtvrtinu ze svých zamýšlených rezerv pro příští rok. Peníze získané z rezerv ale nepůjdou pouze na tyto účely, Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) předpokládá, že by alespoň část těchto peněz mohla skončit v resortu dopravy jako příspěvek na rozvoj dopravní infrastruktury.

Už dříve ministerstvo uvádělo, že na výstavbu potřebuje navýšit peníze pro Státní fond dopravní infrastruktury o pět až osm miliard korun. Pokud se tak nestane, hrozí, že nebudou zahájeny práce na všech nově plánovaných stavbách. Rozpočtový návrh příští rok počítá se 71,1 miliardy pro dopravní infrastrukturu, což meziročně znamená snížení o asi deset miliard korun.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) v neděli řekl, že i přes zvednutí příjmů navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun oproti červnovému návrhu chybí na platy, jak si je přejí zvýšit odbory a jak dnes nárok schválila koalice, osm miliard korun. V pátek oznámil, že po výzvě, aby ministerstva informovala, kolik peněz mohou uvolnit, úřady odpověděly, že nic. Naopak podle něj požádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo plánovaný padesátimiliardový schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun.

Témata:  vláda ministerstva Ministerstvo dopravy České republiky Dan Ťok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy