Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Socialistický přístup? Štech by měl upravit postup u omluvenek předškoláků, žádá ODS

ministerstvo školství
ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Šéf rezortu školství Stanislav Štech (za ČSSD) by měl metodickým pokynem upravit, jak by měli rodiče postupovat v případě omluvenek u dětí v posledním ročníku mateřské školy. Vyzvala jej dnes k tomu ODS.

Ministr by měl řešit nejen omluvenky, ale i další potíže, které se objevily od nového školního roku s platností nové legislativy, uvedl dnes na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Nově musí být do školek zapsány všechny děti, kterým bude nejpozději 31. srpna pět let. Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že tento „socialistický přístup" ve školství přinesl problémy a byrokracii pro školku i rodiče. „Jestliže dosud se mohlo dítě omluvit po SMS nebo telefonem, tak v některých školkách dnes musejí rodiče omlouvat své dítě 14 dní předem na formuláři," upozornila.

Kritizovala také fakt, že poslední ročník školky je povinný. „Školky hlásí stovky dětí, které se nepřihlásily," řekla. Lidé, kteří posílali děti do školy doteď, je podle ní posílají i nadále, jen s větší byrokracií a stresem. Naopak rodiče, kteří děti do školky i nadále neposílají, většinou úřady ani nedohledají. „Pokud ano, dají jim pokutu, na kterou většinou nebudou mít," dodala.

Stanjura vyzval Štecha, aby situaci vyřešil ještě před volbami metodickým pokynem. "Aby byl režim předškoláků stejný jako u mladších dětí, které navštěvují mateřské školy, zejména v režimu omluvenek. Aby rodiče a školky mohli postupovat stejně jako dosud," dodal.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky ODS Milan Štěch školství Zbyněk Stanjura Aleksandra Udženija

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy