Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 chce změnit systém jednání Sněmovny, aby ministři častěji chodili na interpelace

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - TOP 09 by chtěla po volbách v Poslanecké sněmovně vyhradit čas pro opoziční návrhy a zařadit interpelace mezi hlasování o zákonech, aby na nich byli častěji přítomni ministři. Účast na interpelacích je podle opoziční strany nejhorší od roku 1989.

Poslanci podali v aktuálním volebním období 232 návrhů zákonů, z toho jich spadne pod stůl nejméně 118. V minulém volebním období, které bylo kvůli předčasným volbám zhruba o rok kratší, poslanci podali 214 návrhů zákonů a bez dokončeného projednání jich zůstalo 98.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera kritizoval to, že řada návrhů skončí bez toho, aby se o nich ve Sněmovně vůbec hlasovalo. Dle poslance Martina Plíška (TOP 09) by bylo řešením, aby byly pro opoziční materiály vyhrazeny konkrétní časy. O předlohách by se navíc mělo hlasovat v pořadí, v jakém byly Sněmovně předloženy.

Na to, že se na řadu předpisů nedostalo, si stěžovali i poslanci ODS. "Spoustu se toho nepodařilo prosadit. O řadě věcí jsme nemohli ani diskutovat, protože vládní koalice bránila tomu, aby se opoziční návrhy vůbec projednávaly," řekl šéf ODS Petr Fiala.

TOP 09 kritizovala i docházku ministrů na interpelace. "Hovoří to o respektu vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k Poslanecké sněmovně," míní Kučera. Ústní interpelace se ve Sněmovně konají ve čtvrtek od 14:30 do 18:00. Maximálně první hodina a půl je určena na interpelování předsedy vlády, následují ústní interpelace na ostatní ministry. Podle Plíška by docházku zlepšilo, kdyby se interpelace zařadily mezi jednání o zákonech.

Z nedávné vládní zprávy vyplynulo, že tři ministři měli ve dnech, kdy byli interpelování, stoprocentní docházku. U šesti naopak nepřesáhla účast 50 procent, průměrně dosáhla 62 procent.

Témata:  TOP 09 Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy