Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM se zlobí na policii. Od Chovance chce vysvětlení krádeží zbraní ve Vrběticích

Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Kauzu krádeží střelných zbraní a munice z okolí vybuchlých skladů ve Vrběticích na Zlínsku by měl poslancům vysvětlit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a vyvodit z ní personální odpovědnost pro vedení policie. S tímto požadavkem dnes přišel Zdeněk Ondráček (KSČM).

Policie v souvislosti s krádeží vyšetřuje pět lidí. Dva z nich už byli obviněni z nedovoleného ozbrojování, za což jim hrozí až osm let vězení.

Do areálu muničních skladů neoprávněně vnikli opakovaně od prosince 2016 do letošního jara. Při domovních prohlídkách byly zadrženy zhruba dvě desítky samopalů, ale také téměř 20 kilogramů výbušnin.

Ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček v pondělí uvedl, že s tím, co má policie k dispozici, udělala pro ostrahu areálu "maximum možného".

Od výbuchu skladů v roce 2014 jde podle policie o první zaznamenaný případ krádeže zbraní uvnitř střeženého prostoru.

"Policisté řekli, že tento prostor nelze ohlídat, to je velmi alarmující zpráva vzhledem k vývoji bezpečnostní situace v Evropě," konstatoval Ondráček. Případ podle něj zpochybňuje schopnost policie ohlídat další klíčová místa, například jaderné elektrárny.

Témata:  Milan Chovanec výbuch ve Vrběticích na Zlínsku zbraně KSČM

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy