reklama

Vedle výletníků, mezi nimiž převažovaly rodiny s dětmi, se na nádvoří odpoledne objevil předseda vlády Bohuslav Sobotka a bavorský premiér Horst Seehofer, který je v Česku na návštěvě.

Dlouho před příjezdem politiků budila pozornost lidí dvojice policistů u hradní brány, ochranka v tmavých brýlích i přítomnost televizního štábu. "Myslím si, jestli sem nepřijel někdo z papalášů," pronesla starší žena.

Mladý muž tlačící cyklovozík odhadoval, že má na hrad dorazit nejspíš prezident Miloš Zeman, a sháněl se po červené kartě. Naopak trojice seniorek s hůlkami na nordic walking už dopředu věděla, že hrad navštíví premiér, a schválně na nádvoří vyčkávala.

Pestrou směsici doplňovali cyklisté ve sportovních dresech, mladíci v otrhaných kraťasech popíjející pivo z plastových kelímků nebo fanoušci hokeje v dresech národního týmu. Nechyběl ani muž představující středověkého panovníka s korunou, žezlem a jablkem. "Půjdete se podívat na krále? Ale to je jen pán, co ho hraje," vysvětloval jeden z výletníků svým dětem.

Sobotka s rodinou dorazil na Karlštejn s předstihem, Seehofera pak na nádvoří přivítal kolem 15:00. Někteří lidé si českého premiéra fotili, řada výletníků si ale politiků vůbec nevšimla. Kastelán Jaromít Kubů ČTK řekl, že jde o neformální návštěvu premiérů s manželkami a dětmi.