Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM budou na sjezdu vybírat předsedu pouze ze dvou kandidátů

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Delegáti sjezdu KSČM budou volit nového předsedu strany pouze ze dvou kandidátů.

Dosavadního předsedu Vojtěcha Filipa vyzvali původně pražský zastupitel Ivan Hrůza a bývalý místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. V kandidátském projevu ale Hrůza oznámil, že nebude tříštit hlasy, proto podpoří druhého protikandidáta.

Filip čelí na sjezdu kritice. Komunisté podle ní nejsou dostatečně rázní a viditelní, neohrazují se dostatečně vůči antikomunistům. Hrůza například uvedl, že není možné, aby většina z nejužšího vedení strany měla poslanecký mandát. "Komunisté nikdy nebyli salónními politiky," konstatoval. Je podle něj třeba, aby byli komunisté tam, kde je levicoví voliči potřebují.

"Nepereme se o nic, musíme za něco na obrazovkách bojovat. Lidé potřebují jiný obraz KSČM," uvedl Skála. Přístup současného vedení označil za mdlý a mělký. "Co víc je tématem radikální levice než rozkládání veřejných financí? Je normální, že by z toho těžil fanklub miliardáře?" uvedl Skála případ, kde vidí selhání současného vedení strany. Komunisté podle něj musejí jít k příčinám společenských problémů a vyvozovat z nich závěry tak, aby oslovili velkou většinu.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 15:31

Mrazivé počasí odezní, přetrvá v jednom kraji. Platí výstraha

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy