reklama

Debatu v úterý uspořádala Britská obchodní komora v ČR ve spolupráci s Americkou obchodní komorou, Francouzsko-českou obchodní komorou a Severskou obchodní komorou.

"Prioritou je vyrovnaný rozpočet, vypadá to, že i letos bude přebytkový," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Ekonomický růst máme ve svých rukou, a to tím, že budeme investovat. Chceme snižovat daně a efektivní stát," uvedl. Připomněl špatné čerpání peněz z evropských fondů, problémem je podle něj i nízká nezaměstnanost.

Pro celkovou změnu ekonomického modelu se vyslovil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Měli bychom podpořit malé, střední podniky," řekl. Současný ekonomický model podle něj vede do "pasti" nízkých mezd, v té souvislosti zmínil pracovníky z Ukrajiny. "Pokud chtějí podnikatelé zaměstnávat lidi z Ukrajiny, ať jdou podnikat na Ukrajinu," řekl.

Babiš se proti tomu ohradil a poukázal na Polsko, kde je podle něj milion Ukrajinců. "Není to pravda, neohrožuje to naše lidi. Jeďte se tam podívat," reagoval.

"Bylo by ideální, kdybychom byli ekonomikou nápadů s vysokou přidanou hodnotou lidské práce, což bez odborníků není možné. Podle nás je potřeba změnit strukturu školství. Na středních školách je spousta oborů, které v budoucnu na trhu práce nebudou potřeba. Je třeba rozvíjet vzdělávání v oblasti jazyků, IT, podporovat talenty," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Navrhl také školné na vysokých školách.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že by měla fungovat základní trojnožka - průmysl, věda a výzkum a vzdělání. Důležité je podle něj dlouhodobě vyrovnané veřejné financování.

"Bývali jsme kovárnou východní Evropy, nyní jsme montovnou západní Evropy," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Česká ekonomika by neměla konkurovat daňovým dumpingem, poznamenal.

Kalousek chce změnit strukturu daňové zátěže, snížit například odvody za sociální pojištění. Podobnou změnu v nižším zdanění práce plánuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jeho strana chce návrat ke dvou sazbám DPH, zrušit daň z nabytí nemovitosti či silniční daně za motorová vozidla.

V závěru debaty se politici střetli kvůli vstupu Česka do eurozóny. "Já nechci ručit za italské nebo řecké banky. Pokud se nereformuje eurozóna, tak tam nechci," uvedl Babiš. Naproti tomu Bělobrádek poukázal na to, že Slovensko na vstupu do eurozóny vydělalo, a vyslovil se pro vstup ČR.