Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dobročinným organizacím od roku 2006 odkázali 148 milionů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Češi do poslední vůle zahrnují i charitu. Od roku 2006 tímto způsobem získaly dobročinné organizace celkem 148,27 milionu korun. Na pomoc postiženým, seniorům, opuštěným dětem či ohroženým zvířatům v závěti myslelo 141 Čechů.

Údaje zveřejnila koalice Za snadné dárcovství, která zastřešuje 33 nadací a charitativních organizací. Na dnešek připadá Mezinárodní den závětí.

Majetek lidí bez příbuzných, kteří nesepíšou poslední vůli, propadá po jejich smrti státu. Za poslední čtyři roky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal z takzvaných odúmrtí nemovitosti, cenné papíry, předměty či obnosy v celkové hodnotě 1,1 miliardy korun.

Podle výsledků průzkumu mezi osmi desítkami neziskových organizací v závěti na charitu pamatují spíš starší věřící lidé, častěji ženy. Většinou jsou bez příbuzných, nebo jim vztahy v rodině nefungují. Ti, kteří rodinu mají, ji už zabezpečili a chtějí po sobě zanechat nějaký odkaz.

Upozornit na možnost darů ze závěti má kampaň Závěť pomáhá se sloganem: Pomáhám za života, budu i po něm. Podle pořadatelů je dárcovství z posledních vůlí v zahraničí běžné. Dobročinné organizace v Británii díky závětím loni získaly 2,5 miliardy liber (v přepočtu 71,74 miliardy korun). Rakouské neziskové organizace měly z testamentů v minulém roce 55 milionů eur (1,43 miliardy korun).

Témata:  charita Češi neziskovky lidé

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.