Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA udávaly nepravdivé informace při nákupu zbraní z ČR, zjistili novináři

USA
USA
Foto: Pixabay

Praha - České centrum pro investigativní žurnalistiku tvrdí, že USA dodaly starší zbraně ze střední a východní Evropy do Sýrie, i když evropským zemím zaručily, že koncovým uživatelem bude americká armáda.

České centrum pro investigativní žurnalistiku na případu spolupracovalo s Centrem pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP).

Z veřejně dostupných dokumentů vyplývá, že americké ministerstvo obrany nakoupilo ve středoevropském regionu zastaralé útočné pušky AK-47, granátomety, minomety a další vojenskou techniku z dob Sovětského svazu za 500 milionů dolarů (10,9 miliardy korun). Zbraně následně poslalo do Sýrie na školení a vybavení rebelů, kteří bojují proti takzvanému Islámskému státu a vládě prezidenta Bašára Asada. Obchodním partnerům při tom sdělilo, že uživateli zbraní budou Američané.

Novináři prozkoumali sedm veřejných zakázek, které zadalo americké ministerstvo obrany. Týkaly se nákupu zbraní z Česka, Ukrajiny, Srbska, Bulharska, Rumunska a Gruzie za 71 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). "Pro každý vývoz zbraní potřebuje exportér předložit sérii dokumentů, aby dostal exportní licenci," uvedlo české centrum.

Licenci schvalují ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu a obchodu. Jedním z potřebných dokumentů je takzvaný certifikát koncového uživatele. Má garantovat, že se zbraně nedostanou do nepovolaných rukou, například k teroristům.

Pentagon podle Českého centra investigativní žurnalistiky v tomto dokumentu uvedl nepravdivé informace, protože tvrdil, že koncovým uživatelem zbraní bude americká armáda, a ne syrští rebelové. Centrum cituje vyjádření českého ministerstva zahraničí, podle kterého je "odpovědnost za dodávky pro konečné uživatele v USA plně v kompetenci daných konečných uživatelů v USA, a to i v případě možných dodávek v rámci programů zahraniční vojenské pomoci".

Témata:  zbraně USA Kalašnikov Česká republika Pentagon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy