reklama

Vyplývá to ze závěrečné zprávy o činnosti důchodové komise. ČTK má dokument k dispozici. Komise se ve čtvrtek sejde naposledy.

Penzijní systém je dlouhodobě v deficitu. Schodek v posledních letech sice klesal, ale snížil se jen díky konjunktuře, tedy vysoké zaměstnanosti a vyšším odvodům z rostoucích mezd. Senioři v Česku jsou přitom závislí na důchodu od státu. Jejich příjem se po nástupu do penze propadá.

"Pokus o ustavení dialogu politiků, odborníků a úředníků a také představitelů zájmových skupin a veřejnosti o důchodové reformě uspěl jen částečně. Zkušenosti mohou být využity při hledání takové podoby, která bude účinnější a povede rychleji k nalezení odborné a politické dohody," uvádí zpráva. Podle ní hlavní překážkou byl rozdílný pohled stran na směr důchodové reformy.

Podle zprávy je potřeba, aby kabinet "silně a trvale" přípravu reformy podporoval. Práce na reformních návrzích by ale na rozhodnutí vlád závislé být neměly, politické turbulence je poškozují.

Důchodový tým, který vedl Martin Potůček, se poprvé sešel v květnu 2014. Od té doby schválil deset návrhů na změny v důchodovém systému. Devět z nich ministerstvo práce předložilo vládě, osm pak v Parlamentu uspělo a promítly se do zákonů.

Komise připravila postup zrušení reformy někdejší pravicové vlády, tedy druhého pilíře. Navrhla zastavení důchodového věku na 65 letech s pravidelným přehodnocováním délky života, model vyšší valorizace či spoření na penzi i pro děti. Koaliční dohoda počítala původně i s úpravou "zdanění práce", posílením zásluhovosti a oceněním výchovy dětí.

Opozice vládu kvůli důchodům kritizuje. Podle TOP 09 či ODS koalice prosadila zrušení reformy s druhým pilířem, náhradu ale nepřipravila. Podle pravice systém důchodů není beze změn dlouhodobě udržitelný a roky, kdy se teď reforma mohla snadněji díky konjunktuře provést, se promarnily.